Vad är Quiriguá?

Quiriguá är en Mayan plats i Guatemala. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1981. Quiriguá är en av många Maya-platser finns i hela Centralamerika och Mexiko, och är en av en handfull som ingår i UNESCO: s världsarvslista inskriptioner. Det är svårt att förneka att Maya-platser finns i hela Centralamerika och Mexiko är några av de mest imponerande arkeologiska platser på planeten. Maya byggd otroligt vackra strukturer och omfattade enorm stenpelare, eller stele, med skildringar av gudar, linjaler och hieroglyfer. Quiriguá är ett utmärkt exempel på mayahieroglyfer och är mindre översvämmat med besökare än många platser finns i Mexiko och Guatemala.

Generellt tycker att Quiriguá vara mindre imponerande än andra områden som inte hittas långt borta. I många människors sinnen, maya städer frammanar bilder av stora pyramider och intrikat domstolar spel. Däremot Quiriguá har relativt få byggnader, särskilt för en webbplats så betydande som det verkar ha varit. Quiriguá är också nästan helt unrestored, till skillnad från de flesta andra större Mayan webbplatser. Av denna anledning är det många som uppskattar närheten webbplatser som Copan Tikal eller mer, eller reser extra avståndet till Yucatan att se de enorma områden av Uxmal, Palenque och Chichen Itza. Vad som Quiriguá isär, Men, och vad gör den till en plats värd ett besök för dem som är villiga att gräva lite djupare, är kvaliteten och omfattningen av dess hieroglyfer. Quiriguá har många otroligt imponerande stelae, som är överens i princip som några av de bästa exemplen på Mayan carving. Quiriguá byggdes också i en region som råkade ha ett överflöd av sandsten, och det är denna sten, i motsats till den kalksten som används i de flesta av maya städer, gör att upp stelae. Detta har resulterat i stelae som har bevarats mycket bättre än de på andra platser. En av de mest imponerande stelae på Quiriguá är en enorm markör, stående mer än 35 fot (10m) hög, som visar Cauc Sky, Lord of the city. Denna sten, som kallas Stelae E, väger mer än 130,000 pounds, och är den största stenen någonsin brutits i världen av Classic Maya. Den stelae, som alla på platsen, går tillbaka till den 8: e århundradet, övergivna bara några århundraden före Maya mystiskt sin civilisation.

Quiriguá innehåller mer än tjugo olika pelare, uppfördes en gång vart femte år under blomningen period av staden för att markera hotun calendrical cykel. Det är tänkt, på grund av den plötsliga uppkomsten av dessa stelae, som förblir den finaste ännu inte upptäckt, att hantverkare ansvariga importerades från närliggande Copan. Den stelae finns på Quiriguá, liksom hela Mayan världen, höggs hela med sten och trä mallets, eftersom deras hantverkare aldrig upptäckt hemligheten med metallverktyg.

Även Quiriguá saknar pyramiderna eller domstolar boll som fångat fantasin hos så många besökare på andra platser maya, är det fortfarande en vacker och magisk plats i sin egen rätt. För dem som har intresse i carving och hieroglyfer i Maya, finns det verkligen ingen bättre plats i Amerika.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.