Vad är Pruta?

Pruta är s förhandlingar mellan butiksägaren och en kund som är utformad för att nå en ömsesidigt tillfredsställande pris för ett objekt. Du kan också överväga köpslående vara en form av förhandlingar, och det är inte begränsat till butiker. Beroende på var i världen du befinner dig, kan pruta är vanligt eller mycket ovanligt, för människor som är ovana köpslående, besöka områden i världen där köpslående förväntas kan vara mycket desorientering, och samma sak gäller för personer som är vana att köpslående som besöker områden där köpslående är inte acceptabelt.

Under ett köpslående transaktion identifierar kunden objektet han eller hon vill och frågar om priset. Affärsinnehavaren citerar ett pris som är mycket högre än han eller hon förväntar sig att få, och kunden ska reagera med chock och avsky, erbjuda ett mycket lägre pris. Detta initierar ett budgivningskrig vilken vanligtvis är späckat med kompletterande information. Affärsinnehavaren kan till exempel besjungare av objektet i fråga, medan kundreferenser hans eller hennes familj att avvisa höga priser.

Ytterst, ett pris som tillfredsställde båda parter uppnås vanligtvis, och kunden köper objektet. Köpslående kan ta 10 minuter eller flera timmar, speciellt när det gäller dyrare objekt, köpslående kan ta mycket lång tid. När det gäller stora objekt som hus, får bilar, mattor och så vidare, haggler och handlare äter även tillsammans, dricka te och prata på ett vänligt sätt i förhandlingarna. I kulturer där köpslående är en del av livsstilen, liksom stora delar av Asien och Mellanöstern, anses det stötande att avstå från att pruta. Förutom att vara oartig, inte pruta är också ett utmärkt sätt att bli lurade, som turister ofta måste betala alldeles för mycket för ett objekt genom att betala den angivna priset. Butiksinnehavare anser också att varje transaktion är viktig, särskilt den första transaktionen av dagen, och ett misslyckande att pruta kan göra en butiksinnehavare mycket upprörd.

En annan viktig sak att komma ihåg är att genom att fråga om ett pris, har en kund gjort ett åtagande. När det är vanligt i många västerländska länder att fråga hur mycket ett objekt kostnaderna och sedan besluta att inte köpa den, i nationer där människor schackra, folk bara frågar om priset för varor de på allvar vill köpa. Därför är det en bra idé att sätta en personlig gräns för hur mycket du är villig att betala, och vara beredda att pruta när en butiksägare citerar ett pris. I regioner där köpslående är vanligt, är det också en god idé att behandla prislappar så flexibel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.