Vad är Prambanan?

Prambanan är en enorm förening av tempel finns i Indonesien. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1991. Prambanan är den största komplex av hindi tempel i Indonesien, och en av de största i sydöstra Asien.

Prambanan troligen byggdes någon gång i mitten 9th århundradet genom Rakai Pikatan av Matarm dynastin. Substansen består av tre viktigaste helgedomarna, känd som candis , fem andra stora candis , och omkring 250 mindre candis i området.

Var och en av de tre viktigaste candis , tillsammans kallade Trisakti , är byggda för en specifik stora tre gudar. Det ena är byggd för Brahma, en för Vishnu, och en för Shiva. Tempel Shiva innehåller fyra helgedomar, varav ett är skrinet till sin hustru Durga, en av de mest kända attraktionerna på Prambanan.

Legenden berättar att den helgedom för Durga var prydd med statyer som följd av en utmaning med en prinsessa, och helgedomen kallas ibland Shrine of the Slender Virgin, eller Loro Jonggrang . Denna prinsessa har gjorts för att gifta sig med en prins som hon inte vill gifta sig, så hon utfärdade en utmaning för honom att bygga en tusen statyer mellan den tidpunkt då solen och tiden ökade.

Prinsen, Bandung Bondowoso, värvning hjälp av en mängd sprit att hjälpa honom att bygga statyer. De arbetade febrilt hela natten, och så småningom hade slutat 999 av dem. Prinsessan tände sedan en stor brand i öster, lurar tupparna att tro att solen gick upp, så de började gala. Detta gjorde andarna tror att solen var på väg, och eftersom de inte kunde stå i solen de flydde. Prinsen var rasande, så blev prinsessan till sten, vilket gör henne 1000. Och vackraste av statyer.

Många av candis funktionen utsmyckade Bas reliefer, detaljerade scener från olika Hindi legender. Många av de mindre candis är avsedda för mindre belopp, såsom fästen av de stora gudarna. En av de mest kända i Bas reliefer som finns på Prambanan visar historien Ramayana, där Sita blir kidnappad av ett troll och slutligen räddas av Hanuman och dennes armé. Denna berömda berättelsen utförs som en balett varje fullmåne på Prambanan, och är en enormt populär turistattraktion i Indonesien. Förutom hindi candis finns några buddhistiska tempel i Prambanan också. Candi Sewu är den mest kända av dessa, med ett enormt tempel omgivet av mindre tempel. Två små buddhistiska tempel, Bubrah och Lumbung, också här i närheten, även om de inte är öppna för allmänheten.

Prambanan lidit ganska omfattande skador under den stora jordbävningen som skakade Java år 2006. Som ett resultat av ett antal tidigare öppnats tempel är inhägnad och är inte öppna för allmänheten förrän de är helt renoverat. Ändå Prambanan fortfarande innehåller några av de mest tillgängliga och imponerande exempel på hindi arkitektur på Java, eller ens i hela sydöstra Asien.

Även närheten Borobudur erhåller flesta av turisttrafiken, på grund av dess stora mängden innehåller Prambanan mer av pyramiden stil byggnader som de flesta förknippar med hindi stil.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.