Vad är Persepolis?

Persepolis är en forntida stad i dagens Iran. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1979. Ruinerna av Persepolis ligger lite mindre än 40 miles (60 km) norr om staden Shiraz, och är en av de populäraste turistattraktionerna i Iran.

Cyrus den store, grundare av den väldiga persiska riket, valde platsen för Persepolis att tjäna som huvudstad i sin nyligen mäktigt rike, någon gång i 6: e århundradet f. Kr. . Det var hans son, men Dareios den store, som byggde den mäktiga staden. Staden var känd enkelt som Parsa, men grekerna skulle kalla det Persepolis, som betyder helt enkelt stad perserna.

härlighet Persepolis blev ganska kortlivad, men likt det persiska riket själv. I den 4: e århundradet f. Kr. , sköt Alexander den store sin väg genom riket till persiska Gates. Han intog staden, och höll den i månader, innan det slutligen låta sina trupper att plundra plats kala. Efter plundringen det utbröt en stor brand ut, och mycket av staden förstördes. Huruvida denna brand var en avsiktlig hämndaktion från Alexander soldater som hämnd för den persiska bränning av Akropolis, eller om det var helt enkelt en berusad olyckan är okänd.

Under de närmaste århundradena Persepolis minskat i betydelse, tjänar helt enkelt som en regional huvudstad för nu ascendenten makedoniska imperiet. Småningom kapitalet flyttas några miles norr, till den nyare staden Stakhr. Så småningom även Stakhr bleknat i betydelse, och med den 10-talet fanns inte mycket makt centraliseras i regionen en gång mäktiga Persepolis. Den första västerlänningarna att besöka Persepolis i modern tid kom från Europa i 17 och 18 århundraden. Dessa resenärer, främst portugisiska besökaren Antonio de Gouveia, skrev ner omfattande anteckningar om deras besök, men genomförde ingen formell arkeologiska undersökningar. De första studierna i linje med detta skedde inte förrän början av 20th Century, spetsen av Ernst Herzfeld.

Bas relieferna i Persepolis är kanske deras mest kända funktionen. Dessa illustrerar olika slag, ritualer, och exempel på hyllning betalas till riket. Den mest kända av dessa är Satrap Trappan, som visar de olika regionala ledarna under det persiska riket, från alla håll, inklusive Bactrians, indianer, och skyterna, hylla kejsaren. är grav Kyros finns i Pasargad, och är isolerad och ganska strama, lite mer än ett trubbigt mausoleum gjord av rödaktig sten. Gravar av de andra stora härskarna, dock samman till en enda begravningsplats. Här finns gravar av Dareios den store, Darius II, Artaxerxes I, och Xerxes.

The Gate of All Nations är en annan populär plats i Persepolis. Även ruinerade nu står porten fortfarande är uppförda med Xerxes namn på flera språk, att göra det mycket klart att det var han som beställde den väldiga hallen byggdes. Av särskilt intresse här är statyer av Lamassu, med huvudet på en man och kroppen av en tjur, i ett slags motsats till Minotauren Grekland.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.