Vad är Paphos?

Paphos är en stad i sydvästra Cypern. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1980. Namnet Paphos kan syfta antingen till Old Paphos eller New Paphos. Staden nya Paphos är nu bebodda, med en befolkning på cirka 50. 000 personer, medan Gamla Paphos är den historiska Paphos, och de viktigaste arkeologiska platsen.

Paphos är mest känd som den mytiska födelseplats gudinnan Afrodite. Det sägs att när Afrodite steg ur havet, hon först satte sin fot på marken vid Paphos. Det finns historiska belägg för att hon dyrkades där åtminstone sedan Homeros tid, eftersom hon nämns vid namn, tillsammans med Paphos, i hans Odyssey. Namnet på staden kommer från en Aphrodite-relaterade myt också. Pygmalion, den mytiska elfenben-worker, sägs ha ristat en staty av hans perfekta kvinnan, Galatea. Afrodite väckte då statyn till liv, och Galatea Pygmalion födde ett barn som heter Paphos. Paphos 'son, Cinyras, sägs då ha grundade staden som bär hans faders namn, för att hedra gudinnan som gjorde hans födelse möjligt att uppföra en magnifik tempel tillgiven sin dyrkan.

Historiskt sett har området varit bebott sedan åtminstone den neolitiska eran. Ett antal före Greklands fruktbarhetsgudinnor dyrkades där innan Afrodite importerades, någon gång under 12-talet f. Kr. . var kända prästerna som styrde över Paphos som ättlingarna Cinyras eller Cinyradae , och används hellenistisk lägen, trots att de feniciska ursprung. Paphos var ett centralt läge i större delen av den kända världen vid den tiden, som Afrodite var en viktig gudinna i hela Egeiska havet.

Även det mäktiga templet Afrodite har blivit förstörda sedan dess lämningar fortfarande. En modern arkitekt har också försökt att återuppbygga templet, som arbetar från skildringar av templet på mynt av ERA, och på modeller från andra tempel från perioden.

Paphos haft många århundraden av oavbruten tillbedjan, innan kristendomen småningom gjorde sin väg till staden. Paphos är i själva verket nämns vid namn i Apostlagärningarna, och Paulus sägs ha omvandlats härskare av staden, Sergius Paulus till kristendomen. I regionen finns ett antal platser värda ett besök. Den Paphos Arkeologiska Park innehåller två vackra romerska villor, nu ruinerade, House of Theseus, och House of Dionysos. Dessa villor är prydda med vackra välbevarade mosaiker, som många tycker det främsta attraktion på platsen. Odeon, en klassisk grekisk teater, har nyligen restaurerats och det finns regelbundna föreställningar, vilket kan vara en underbar upplevelse efter en dag i parken. Att Tombs of the Kings, trots att man inte gravar för kungar, är ändå vacker dekadent gravar, som ger inblick i begravning praxis 4: e århundradet.

har Paphos International Airport (PFO), oregelbunden tjänsten förbinder Paphos till omvärlden, och en flygplats används främst för resor köps som en del av en stadga paketet. Annars kan Paphos nås med bil från Limassol, och taxibilar körs regelbundet. Platsen i sig är ganska liten, och kan utforskas till fots.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.