Vad är Palenque?

Palenque är en liten Maya plats i Mexiko. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1987. Även om mycket mindre än de platser Copan eller Tikal, Palenque innehöll några av de mest intrikata sniderier i maya världen och har flera verkligen häpnadsväckande arkitektur, vilket gör den till en av de populäraste resmålen i Mexiko.

historia Palenque är fortfarande något dold, eftersom utgrävningar har ännu inte avslutats på platsen. Palenque sannolikt var dock placeringen av tidiga bosättningar långt tillbaka i Mayan civilisation. Den inspelade historia Palenque går tillbaka till början av 5: e-talet, då staden styrdes av kuk Balam eller Quetzal Jaguar, historien för nästa århundrade är lite grumligt, med ett antal dynastiska kungar dom staden. En stor del av byggnadens historia Palenque började i slutet av det 6th seklet. Runt den tiden, attackerades Palenque ett antal gånger av de närbelägna stadsstaten Calakmul och dess allierade, utlöser ett utslag av nybyggnation. Staden var i en politisk kris för de närmaste decennierna, i kölvattnet av attacker och dynastiska instabilitet. Den stora byggaren av Palenque kom strax efter denna period. Hans namn var Ajaw K'inich Janaab "Pakal , eller helt enkelt Pacal den store. Han övervakade många av de stora byggprojekt i Palenque, och var ansvarig för den mest imponerande konst på platsen. När han dog, ett massivt monument restes till honom, känd nu som Temple of Inscriptions. Templet är den mest kända attraktion på Palenque, och en av de mest kända i Mayan världen. En lång stentrappa leder upp till monumentet, som vilar ovanpå en gräsbevuxna steg pyramid. Templet har många långa inskrifter nästan perfekt bevarad på det, vilket gör det både en anmärkningsvärt vacker och otroligt viktiga arkeologiska fynd.

Efter Janaab "Pakal styre fortsatte Palenque att blomstra ytterligare några årtionden. Konstruktion och konst fortsatte att spela en stor roll i det dagliga livet i Palenque, och det fortsatt bra tills Tonina invaderade i början av den 8: e århundradet, kidnappning och sannolikt döda kungen. En period av kinglessness följde, och även en kung kröntes till slut ett årtionde senare återfick riket aldrig sin forna glans. Staden övergavs så småningom i mitten av 8: e talet, sammanfaller med nedläggning av många stora Maya webbplatser.

Palenque är relativt outforskat, och faktum är att Pacal grav upptäcktes först på 1950-talet. Det tros vara någonstans runt 500 olika byggprojekt i Palenque, och lite mer än 30 har hittills upptäckts. Palenque är verkligen en arketypisk förlorade staden i djungeln, och dess mystiska skönhet är en del av vad ger det en så bestående attraktionskraft.

Bekanta Palenque med flyg innebär flyger till den regionala flygplatsen i Villahermosa, via Mexico City. Buss platsen kan nås från Mexico City, San Cristobal de las Casas, Cancun, och Oaxaca, men de flesta av dessa resor tar en halv dag åtminstone. Bussar går från staden Palenque till platsen var tionde minut eller så, och taxibilar finns också tillgängliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.