Vad är Nowruz?

Nowruz, även stavat Noruz är den iranska nyåret firande, iakttas av zoroastriansna, farsi, och andra. Ordet Nowruz betyder "ny dag. " Det firas i ett antal länder, däribland Afghanistan, Azerbajdzjan, Indien, Iran, Irak, Pakistan och Tadzjikistan. Firandet är tusentals år gamla, ha börjat i härska i Achaemenids, 550-330 f. Kr. , men även om det började som en persisk fest har det antagits och dekorerade av islam.

Firandet av Nowruz börjar just med vårdagjämningen, så det firas på eller runt den tjugoförsta dagen i mars, den första vårdagen. Firandet varar i flera veckor. Det innebär många traditioner och ritualer.

Liksom i andra religiösa traditioner, hemstädning, kallad Khaneh Tekani, är en förberedelse verksamhet som leder fram till semestern. Groddar i vatten, sabze , är en symbolisk handling som visar hur omständigheterna ger möjligheter till tillväxt. Hafsin är tradition att samla in minst sju objekt från en särskild lista, som alla börjar med bokstaven S och bär en symbolisk innebörd. I förteckningen ingår sabze som nämns ovan, liksom sombol -hyacinter, SIB -äpplet, serke -vinäger, flera fiskar och andra objekt.

Haji Firuz, trubadurer, sjunga och dansa när de tågar genom gatorna med instrumentala ackompanjemang. På den sjätte dagen av det nya året är att fira födelsedagen av Zarathustra, den persiske profeten som grundade Zoroastrianism.

Besöken är en annan Nowruz anpassade, med yngre medlemmar i samhället att uppmana de äldre . Besöken äger rum inom de första 12 dagarna i det nya året. Den 13: e dag, Sizdah Bedar, är både en nationell helgdag och i slutet av Nowruz firande. Den är märkt med ett besök på ett naturligt område, till exempel en park, ta kontakt med naturen och att förfoga över sabze på ett naturligt rinnande vattendrag. Ungdomar gör knop när det gräs som växt från skott att göra en önskan om att vara gift under nästa år.

En del av firandet av Nowruz innebär beredning av särskilda livsmedel och matlagning börjar flera veckor i förväg. Baglava eller Baklava är en av de viktiga recept för Nowruz. Sabzi Polo Mahi, en maträtt som kombinerar rökt fisk, ris och örter, serveras dagen innan Nowruz och Resteh Polo, en tallrik med ris och nudlar, serveras på Nowruz.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.