Vad är Nova Scotia?

Nova Scotia är en provins belägen på den sydöstra kusten av Kanada, direkt nedanför New Brunswick. Det är en av de fyra kolonier som deltog i grundandet av förbundet, senare Kanada, 1867. Kapitalet i Nova Scotia Halifax är en hamnstad med en befolkning på cirka 359. 000, nästan en tredjedel av hela befolkningen i provinsen. Nova Scotia är en av de tre provinser som utgör Martimes-de övriga två är New Brunswick och Prince Edward Island. Nova Scotia är den näst minsta provins i Kanada, och en av de minst befolkade.

Paleo-indianerna används Nova Scotia som en camping så länge sedan som 9000 f. Kr. , och senare ursprungsfolk också fast i och används området. Det Mi'qmak är deras nutida ättlingar. Provinsen koloniserades först av fransmännen år 1604, även om det kan ha besökts av européer så tidigt som 1497, då John Cabot landade någonstans längs den östra kusten.

Med början år 1624, försökte Skottland skicka bosättare till Nova Scotia, så småningom bosatte sig i Port Royal år 1629, men snart tvingas avträda platsen till franska. Efter en del utbyte av territoriet fram och tillbaka, upp Nova Scotia engelska kontroll med fördraget i Utrecht 1713. Märkligt nog, även om Nova Scotia var en av grundarna provinser i Kanada, många försök att upphäva edsförbundet bedrevs till 1920.

Nova Scotia har ett traditionellt resurs-baserad ekonomi med inriktning på fiske, skogsavverkning, gruvdrift för kol och andra mineraler, och jordbruk, men i slutet 20th century, utökade Nova Scotia sina inkomstkällor att omfatta turism, filmproduktion och teknik. Provinsen är känd för sina mycket svåra vintrar och en något tystlåten befolkning. Många fartyg har förlist i närheten av Nova Scotia, tack vare förrädiska hav villkor, inklusive Titanic 1912. Provinsen har ett flertal tydliga vikar och flodmynningar ge en stor bas för att fiska.

Mindre än ettusen Nova Scotians fortfarande tala skotska eller har andra rester av skotska arv. Majoriteten av dessa invånarna på Cape Breton Island, i norra delen av provinsen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.