Vad är Newfoundland?

Newfoundland är en provins i östra Kanada och består ön Newfoundland och Labrador. Ligger på Atlantkusten, som provinsen 156. 184 kvm miles (404. 517 kvadratkilometer) och är hem till 568. 000 personer. Kapitalet är St John's, en stad belägen på den östra spetsen av ön Newfoundland. Det var den sista av Kanadas tio provinser för att ansluta den kanadensiska edsförbundet, som det var upp till 1949. Med hänsyn till provinsens geografi-sundet Belle Isle delar ön Newfoundland från fastlandet Labrador-provins, sedan 2001, vanligen kallade sig "Newfoundland och Labrador. "

Newfoundland historia går tillbaka över 4000 år när de första gången till sjöss arkaiska människor och sedan palaeoeskimos anlände i norra Labrador. De två personer oberoende, hade olika fysiska egenskaper och talade olika språk. ankomst palaeoeskimos spält slutet för Maritime arkaiska människorna. Arkeologer tror att de var assimilerade den paleoeskimo befolkningen eller, mer troligt, de dog ut på grund av paleoeskimo hegemoni. Uppgifterna tyder dock på att vissa av dessa Maritime personer överlevde, särskilt längs Strait of Belle Isle, och det är troligt att det var dessa personer som de första européerna, vikingarna, som uppstått när de når den östra kusten av Newfoundlands Island i 1000 AD.

Newfoundland var att bli den första engelska kolonin när 1583 Sir Humphrey Gilbert hävdade provinsen för den brittiska kronan. Men liksom stora delar av kontinenten, koloniseringen av provinsen lett till tvister mellan den engelska och franska. 1713, den franska äntligen erkänt brittisk överhöghet med Frankrike behåller öarna St Pierre och Miquelon. 1855 uppnådde Newfoundlandians egen självständighet och fortsatte att styra sig fram till 1949 då landet anslöt sig till kanadensiska förbundet.

Newfoundland viktigaste industrier är också fiske, tidningspapper, gruvdrift (järn vid Labrador City och Wabush, nickel Voisey's Bay, zink, koppar och guld till Buchans) oljeproduktionen (vid Hibernia) och turism. Provinsens bruttonationalprodukt (BNP) under 2005 var cirka 14 miljarder kanadensiska dollar, varav den turist-och servicebranschen bidrog den största andelen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.