Vad är Lumbini?

Lumbini är den förmodade platsen där Buddha Siddharta Gautama föddes drottning Mayadevi, i dagens Nepal. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1997. Det är utan tvekan den mest heliga platsen i buddhismen, och som sådan är en viktig pilgrimsfärd för buddhister i alla skolor. Den Sakyamuni Buddha, Siddharta Gautama, föddes i en adlig familj. Han var son till kung Suddhodhana och drottning Mayadevi. Tradition att drottningen inte kunde bli gravida under tjugo år, tills hon hade en vision av en Boddhisatva. Hon vaknade gravid, och förde Buddha för tio cykler av månen. På väg hem till sin faders rike, stannade hon i parken Lumbini. Även om det hon födde sin son, den to-be-Buddha.

anläggningen i Lumbini har varit en mycket helig plats i buddhismen sedan runt den 5: e århundradet f. Kr. . Många pilgrimer har besökt webbplatsen, och en, kejsaren Ashoka, uppfördes en mäktig pelare till minne av Buddhas födelse på webbplatsen. Det finns ett antal punkter av arkeologiska och andligt intresse. Ruinerna av ett kloster finns på plats, och är populära för turister. En stor pool där drottning Mayadevi sägs ha badat fortfarande existerar, och är känd som den Heliga Pool, ett viktigt mål för anhängare. Den exakta födelseplatsen för Buddha är också en särskild markering, vilket ger en samlingspunkt för pilgrimer.

På senare år har ett antal nationer har finansierat byggandet av tempel i området. Hela regionen är klassade så att inga strukturer än tempel kan byggas. Olika buddhistiska nationer har kommit fram att bygga egna tempel i Lumbini för att hedra sin kärlek till Buddha. Varje land försöker överträffa det andra, och alla har sina egna distinkta arkitektoniska stil och färgerna, vilket leder till en fascinerande och eklektisk grupp helgedomar.

Lumbini är en av de fyra heliga platser i buddismen, som ersättare för Lord Buddhas födelse. De andra omfattar platsen för upplysning, vid Boddhagaya i Indien, platsen för den första predikan, i Varanasi, Indien, och platsen för det sista dödsfallet av den fysiska kroppen, i Kushinagar, Indien. Som den enda av de fyra heliga platser i Nepal är Lumbini särskilt viktigt att Nepals kultur och turism.

anläggningen i Lumbini är alltid upptagen, året runt. Miljontals pilgrimer besöker varje år, och från morgon till efter skymning luften är fylld med ljudet av anhängarna mässande och bad. Den energi till Lumbini är kanske mindre dämpad än västerländska besökare kan förvänta sig av en helig plats-mycket annorlunda än till exempel, Sixtinska kapellet-men det finns en stark andlighet som ligger bakom allt i området.

För dem som är intresserade av att ett område av stor betydelse för en av världens stora religioner, en resa till Lumbini är mycket rekommenderas. För utövare av buddhismen, särskilt en resa till Lumbini nästan krävs för alla i regionen i norra Indien och Nepal. Även ruinerna är inte omfattande, gör resonans av den plats den står ut bland världsarv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.