Vad är Lascaux?

Lascaux är namnet på en region i Frankrike, mest känd för sina grottmålningar. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1979. Det grottmålningar är utan tvekan den mest kända i världen, och ett besök i Lascaux är ett måste för alla som är intresserade av paleolitiska konsten.

Målningarna i Lascaux går tillbaka till den övre paleolitiska perioden, och finns överallt omkring 16. 000 år gamla. De är några av de äldsta kvarvarande exempel på konst och har fängslade personer sedan deras upptäckt. Deras bilder har blivit några av de mest kända konstnärliga bilder i världen, och de är lätta fläckvis på allt från logotyper till popkonst reproduktioner. Den Lascaux grottorna upptäcktes först 1940 av en grupp franska ungdomar och sin hund. Ryktet spred sig snabbt, och Lascaux målningar tog ett stort plask i den akademiska världen. Efter andra världskriget området öppnades för allmänheten, och det blev snabbt en av de populäraste arkeologiska sevärdheter i världen.

Inom bara några år, den konst som Lascaux började visa tecken på slitage från den koldioxid som alstras av den ständiga strömmen av turister. Lascaux var stängd för allmänheten, och målningarna återställdes minutiöst. Målningarna som Lascaux nu är under ständig övervakning för att se till att de inte försämras ytterligare, och 2008 grottan var stängd för alla, inklusive forskare, för att ytterligare skydda bilderna. p

Många besökare är besvikna över att höra att Lascaux är stängd för allmänheten, och i själva verket har sedan 1960-talet. Nyligen har dock en perfekt återgivning av två av de viktigaste kammare i grottan skapats i omedelbar anslutning till själva Lascaux grottan. Denna kopia kan besökas större delen av året, och guidade turer finns tillgängliga som varar runt en timme. Repliken Grottan är skapad av vad forskarna tror var den ursprungliga metoder och material, enbart med hjälp av naturliga pigment, såsom kol, järnoxid, och ockra. De två sektionerna återges Lascaux är de två mest kända : The Painted Gallery och Stora Salen på Bulls. The Great Hall of the Bulls innehåller mer än 35 olika djur, varav fyra av dem är stora svarta tjurar. En av dessa tjurar dras 17 meter (5m) lång, gör det till det största djuret hittades i en grotta målning.

Alla sa, det finns fler än 2000 olika bilder representerade i Lascaux. Mer än 900 av dessa är djur, och drygt 600 av dessa har tydligt identifierats. Vissa icke-figurativa bilder i Lascaux verkar bara vara slumpmässiga punkter, som vissa har spekulerat är representerade av stjärnor på himlen. En annan intressant siffra är en överkryssad Bison, ett djur siffra som gör slående använda perspektiv. Den visuella effekten är ett återges inte mycket förrän någon gång under 15th century.

Även Lascaux kan visa sig vara något av en besvikelse för många, helt enkelt eftersom webbplatsen eller hur t helt öppen, är repliken en underbar stand-in, och den information som finns på webbplatsen är fascinerande. Området runt Lascaux är också rikt på andra paleolitiska platser, många av dem grottor som är mindre skyddade och känsliga än Lascaux, och därmed erbjuda fler möjligheter till utforskning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.