Vad är Lalibela?

Lalibela är en stad i norra Etiopien. Staden är främst känd för den fantastiska Klippkyrkorna. Den Klippkyrkorna i Lalibela har varit en Unescos världsarvslista sedan 1978.

När Jerusalem erövrades av muslimerna i 12-talet, den etiopiska kristna byggde Lalibela som ett slags Nya Jerusalem. Byggnaden blev övervakas av kung Gebre Mesqel Lalibela. Den sista delen av hans namn, som lånade sitt namn åt staden, kommer från en berättelse som vid födseln var han omgiven av en bisvärm, en förebådade att han en dag skulle bli kejsare i Etiopien.

På grund av sin roll som ett nytt Jerusalem, många av naturlig och av människan som funktioner Lailibela är uppkallade efter drag i Jerusalem sig. Den flod som rinner genom staden är floden Jordan, och en del byggnader har namn som förebåda tillbaka till byggnader i Jerusalem.

Like Aksum, Lalibela är en stad uppbyggda kring idén om fästningen. Slåss mot muslimer, och blir alltmer rädda för en islamisk invasion blev Etiopiens härskare mer och mer fixerade vid att ställa säkerhet för sina medborgare och skapa städer som var ogenomtränglig.

För mer än ett sekel Lalibela fungerade som den sekulära Etiopiens huvudstad, men i många år efter sin sekulära nedgång fortsatte att vara en ytterst viktig helig stad för etiopiska kristna. Det är redan nu på andra plats Aksum i termer av betydelse för fromma. Trots detta har staden sjönk kraftigt i befolkningen, från en gång vara en blomstrande metropol, som nu är en ganska sömnig by på mindre än 15000 människor.

Den Klippkyrkorna i Lalibela är verkligen en syn att skåda, och är samtidigt otroligt vackert, och otroligt demonstrativ av den isolationistiska inställning den etiopiska kristna höll i så många år, omgiven som de av fientliga grannar. Det finns tolv kyrkor i alla, uppdelade i fyra olika grupper, alla med sina egna särdrag. Den nordliga gruppen Klippkyrkorna i Lalibela är utan tvekan den mest kända. Det innehåller Bete Medhane Alem, som innehar Lalibela korset, och är den största monolitisk kyrkan i världen. Den innehåller också grav Adam och Selassie kapellet, Bete Maryam, som är den äldsta kyrkan i gruppen, och Bete Golgata.

Östra gruppen Klippkyrkorna i Lalibela innehåller Bete Amanuel, ett bageri, tidigare palats Bete Gabriel-Rufael, Bete Abba Libanos och Bete Merkorios. Västra gruppen Klippkyrkorna i Lalibela är känd för Bete Giorgis, som är kyrkan som bäst har hållit upp under årens lopp.

Det finns vissa Frågan om huruvida Klippkyrkorna höggs faktiskt helt under eller efter regeringstid Lalibela, eller om en del hade börjat långt tidigare. Det finns tecken som tyder på att några av kyrkorna höggs ursprungligen som berikade byggnader hundratals år innan de omvandlades till kyrkor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.