Vad är Joss papper?

Joss papper är papper tryckt med olika representationer av jordiska ägodelar, såsom pengar, som brann under ceremonier avsett att hedra förfäder eller gudar i vissa delar av Asien. Joss papper som är avsedd att representera pengar är den vanligaste formen, även om Joss papper kan också representera hus, bilar, kreditkort och ett antal andra saker.

Av tradition är folk bränna Joss papper som erbjudande till gudar, och ge sina avlidna släktingar med saker som de kan tänkas behöva i livet efter detta. Bränning av joss papper är inte praktiseras i alla delar av Asien, några buddhister, till exempel hitta tanken att skicka representationer av jordiska ägodelar till sina släktingar olämplig. Det är dock vanligt räcker det Joss papper finns ofta i asiatiska marknader och gatuförsäljare ofta sälja det nära templen. Du kan höra Joss papper kallat spöke eller ande pengar, och ibland som "hell sedlar. "I Asien går" helvete "inte bära riktigt samma konnotationer som det gör för västerlänningar," helvetet "är helt enkelt livet efter detta, där människor bedöms. Hell sedlar skickas till släktingar genom att bränna så att de kan muta kungen i helvetet att fly tidigt, och så att de kan spendera överdådigt i livet efter detta. Hell sedlar är ofta ganska utarbeta, och de innehåller ofta ett porträtt av Jade kejsaren, som styr livet efter detta. Förutom att bränna Joss papper, folk vanligtvis bränna rökelse och ge offer av mat under ceremonier hölls att hedra de döda och olika gudar. Den Joss papper kan vikas till specifika former som är tänkta att sätta på lycka, och människor vanligtvis bränna påkostade belopp för att säkerställa att erbjudandet har mottagits väl. Beroende på region, kan Joss papper dekorerad med sigill, stämplar, lappar i kontrasterande papper, graverat mönster och motiv. Folding Joss papper är ofta en viktig del av ceremonin, eftersom det skiljer Joss papper från de verkliga pengarna: bränna pengar anses vara otur i asiatiska kulturer.

Ett antal av vidskepelser surround Joss papper i Asien samhället. Som en generell regel bör du ge aldrig Joss papper till en levande person, eftersom det ses som mycket kränkande, och Joss papper också hålls dolt när det lagras hemma, eftersom det är tänkt att få ner otur när det lämnas på visa. Joss papper ska aldrig användas till något annat än det avsedda ändamålet, och medan västerlänningar kan frestas att använda den för utsmyckning, bör de vara medvetna om att de asiatiska gäster kan bli sårade eller känner sig obekväma när Joss papper på displayen, eftersom det hör till med döden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.