Vad är Hogmanay?

Hogmanay är den traditionella skotska namnet på festen som inträffar på nyårsafton. Många amerikanska traditioner härrör från Hogmanay, som har hyllats i århundraden, och härrör från Gaelic, romerska och kanske Viking inflytande. Skotska, pre-romerska riket firade en vinterfest som tillbad både eld och sol. Romerskt inflytande väckte firandet av Saturnalia till Skottland, en vild vinterfestival. Slutligen bidrog vikingarna sin tro på julen, som senare blev i samband med julfirandet.

Alla dessa källor, och naturligtvis kristna tro läggas till mixen leda till olika festligheter och traditioner som sker på Hogmanay. Under de senaste årtiondena har firandet av semestern blivit allt större och mäktigare, med enorma Hogmanay evenemang som anordnas på några av de största skotska städer, och många mindre rum i små städer. Amerikanerna följer traditionen att sjunga "Auld Lang Syne" efter nyår har börjat på tolvslaget, från skottarna.

Vid vissa tillfällen i historien, Hogmanay firades mer som jul, eftersom festivaler med mycket drickande och festande var avskräckt som mot religiösa egenskaper julen. På många sätt var de tidiga Hogmanay firandet liknar julen som det är nu firas med besök av grannar, ge presenter, särskilt för barn, och en hel del festande. I dag i Skottland, jul-och nyårsafton var och en får sin egen fest. En tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden till den keltiska eller Gaelic traditioner är användningen av brand i Hogmanay firandet. Människor kan bära tända facklor och stora eldar byggs. Denna ritual med eld kan vara förenad med idén om den döende eller bränning av det förflutna, och innebär en rening av slag. En annan tradition rätt efter midnatt har drabbat är första fot . Grannar och vänner gå ut för att besöka andra grannar, och de är de första "fot" som steg in i huset i det nya året. Det anses vara viktigt, men kanske inte lika allvarligt i det förflutna, om att personen ska ha mörkt hår, så att den personen inte förknippas med vikingar. Första sidfoten ges mat och dryck: typiskt svart bun, en klibbig russin bakverk och te eller starkare dryckesoffer. Eftersom det finns gott om ljusa och mörka hår folk i Skottland, får första sidfoten har motsatt hårfärg av de boende i huset. Du kommer ibland hör Hogmanay kallad Cake Day. Detta referenser bruket av barn som går dörr till dörr under sitt firande, och fick behandlar som svart bulle för detta. Detta är mindre ofta i dagsläget, men det brukade vara en tradition som liknar Halloween.

Som med många amerikaniserad praxis nyårsdagen, börjar det nya året med inte bara rutiner som första grund, men också sång och massor av kramar och kyssar. Det är en glad semester, med ökad tonvikt på att ge stora festival lokaler där ett stort antal människor kan samlas för att bjuda farväl till år som går och välkomna i det nya året.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.