Vad är Hierapolis?

Hierapolis är en gammal stad i Turkiet. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1988. Den ligger på toppen av Pamukkale varma källor, och inte långt från staden Danizli. I den antika världen, det var ganska vanligt att tempel och heliga platser som är centrerad på naturfenomen som Hot Springs. Redan den 3: e århundradet f. Kr. ett tempel tillägnat Hieron byggdes av Phrygians på den plats som senare skulle bli Hierapolis.

Under 2: a århundradet f. Kr. utvecklades Hierapolis till en verklig spa. Det var begåvad till konungen i Pergamon, Eumenes II av Rom. Ursprunget till namnet Hierapolis är omtvistat. Vissa tror att det var helt enkelt anpassa det tidigare namnet på templet Hieron. Andra anser att det var uppkallat efter Hiera, hustru Telephos, som sägs ha grundat Attalid dynastin.

Hierapolis snabbt växte i popularitet som ett medicinskt utväg, med vattnet i de varma källorna prisade för sina läkande egenskaper. När den sista kungen av Attalid dynastin Lay Dying, återvände han Hierapolis till Rom. Under det närmaste århundradet och en halv staden förvandlas från dess grekiska rötter till en verkligt romersk stad. I början av 1: a århundradet Hierapolis härjades av en jordbävning, och några årtionden senare, under tiden Nero, var det nästan helt förstörd av en jordbävning. Staden byggdes upp nästan från grunden, denna gång till fullo i romersk stil. Under de kommande två århundradena Hierapolis blomstrade, med Hadrianus bygga den berömda teatern, och expansionen fortsätter i snabb takt. I de tidiga-3rd-talet fick staden skillnaden i Neocoros av kejsare Caracalla. Detta gav Hierapolis ett antal särskilda privilegier i den romerska rättssystemet, bl. a. att den får rätt i verkliga helgedomen. Staden dånade, med en växande befolkning med mer än 100. 000. Det var känd över hela världen för sina källor, och tempel sprang upp för att tjäna stora resande befolkningen.

Hierapolis också fungerat som en bas för både judar och kristna. Det uppskattas att vid sin kulmen staden stoltsera med en befolkning på cirka 50. 000 judar. De kristna flyttade in under första halvan av 1: a århundradet, och med den 4: e århundradet kristendomen hade nästan helt utrotat de tidigare hedniska religioner i staden. Den heliga grottan, av plutonium var fyllt med stenar kristna att symbolisera detta välde, och bad omvandlades till en kristen basilika.

Staden utkämpades över under korstågen, och övergavs slutligen nära slutet av det 14-talet. I den tidiga 16th century Hierapolis härjades återigen genom en jordbävning, men utan befolkning att återställa den, skadan var cementerad på plats. Staden stort sett förblev oförändrad fram till dess utgrävning under sent 19 och 20-talen.

Hierapolis är en underbar plats för resenärer intresserade av arkeologiska ruiner. Den innehåller flera vackra rester av både Hellanistic och romersk arkitektur. Det mest anmärkningsvärda är Apollotemplet, det Nymfeum, en helgedom till nymfer i form av en enorm fontän, Plutonium, en djup helgedom och helgedom åt guden av underjorden, den mäktiga teatern uppfördes under den tid då kejsaren Titus Flavius Vespasianus, och Martyrium, firar lärjunge StFilip, som sägs ha blivit begravda här efter att ha blivit korsfäst i Hierapolis genom att korsfästas upp och ned.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.