Vad är Hamas?

Hamas är en radikal palestinsk muslimsk organisation med politiska och militanta grenar. Det är förmodligen mest känd för sin militanta aktiviteter, bland annat terrordåd såsom självmordsbombningar, men roll Hamas i den palestinska myndigheten och ockuperade territorierna är faktiskt mycket mer komplex. Det uttalade målet med Hamas är att eliminera staten Israel, leder till att många människor och organisationer att klassificera det som en antisemitisk grupp.

Ordet "Hamas" betyder "iver" på arabiska, och det är också en akronym för ? arakat al-Muqawama al-Islamiyya , eller "islamiska motståndsrörelsen. "Organisationen bildades 1987 som en avknoppning av Muslimska brödraskapet, sunnimuslim organisation baserad i Egypten. Från början var grundarna av Hamas mycket tydliga om målen i organisationen, och fram till 2008, hade organisationen minst 1000 aktiva medlemmar, tillsammans med ett stort antal supportrar, inklusive den palestinske utlandsstationerade hela världen.

Inom de ockuperade områdena, driver Hamas ett antal sociala program som syftar till att vinna över den palestinska befolkningen, organisation fonder sjukhus, barnhem och skolor, till exempel. Finansiering av Hamas verksamhet kommer främst från utflyttade i oljerika länder i Mellanöstern som Saudiarabien. Klassificeringen av Hamas som en terroristorganisation av USA, Japan, Israel, Kanada och Europeiska unionen innebär att man inte kan använda några internationella biståndsmedel för att hjälpa det palestinska folket. Hamas bedriver också på det politiska området, år 2006, det framgångsrikt besegrade Fatah-partiet i valen, tar över majoriteten av regeringen.

Under den sociala program för Hamas kan vara lovvärt, insatser av militanta flygel är betydligt mer tveksamt. Under de 15 åren mellan 1993 och 2008, Hamas var ansvarig för att ha dödat över 500 människor, varav många oskyldiga civila som dödats genom självmordsbombningar och andra terrorattacker. Gruppen har fått skulden för att bromsa den fredsprocessen i Mellanöstern, med staten Israel är ovilliga att förhandla med en terroristorganisation som har det uttalade målet att eliminera Israel. Internationella medlare har försökt att förhandla fram en överenskommelse som har hindrats av brott mot avtal om eldupphör och radikala islamistiska retoriken.

Stöd till Hamas bland palestinierna är delad. Vissa människor kommer förvisso att stödja organisationens verksamhet, som anser att Hamas är engagerad i jihad , eller heliga krig. Andra håller inte med taktik för Hamas, och skulle helst se att målet om en palestinsk stat uppnås på ett mer fredligt sätt, om alls.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.