Vad är Dyngus Day?

Dyngus Day, ibland stavat Dingus Day, är en polsk helgdag som firas i Polen liksom i många polska samhällen i USA. Dyngus Day äger alltid rum på annandag påsk och det är tänkt att vara en rolig, lättsam semester. Det är också kallad Blöt måndagen tradition Dyngus Day är för killar att suga honor med vatten från hinkar, slangar och liknande. Traditionellt är honorna ska få sin hämnd på tisdagen genom att kasta mat, men nu har de flesta kvinnor bara blöt männen tillbaka med vatten på samma dag.

historia Dyngus dag går tillbaka till påsk 966 AD dopet i den polska fursten Mieszko I. Det var en betydelsefull dopet, eftersom det fattades av det polska folket att innebära att alla i Polen var kristna. Eftersom dopet är tänkt att relatera till rening, rengöring och fertilitet, något idén anpassad till Dyngus Dag och pojkar blötläggning flickor med vatten. Dyngus dagvattennätet traditioner är också kopplad till massa litauiska dop som ägde rum efter den litauiska Duke, Jagiello, och den polska drottningen Jadwiga, var gifta.

Dyngus Day är tänkt som en rolig semester efter den allvarliga semester fastan. Den faktiska påsk agera för blötläggning en person med vatten och /eller slå dem med byten av fitta Willows kallas Smigus Dyngus . Ursprungligen hänvisade Smigus Dyngus till ett slags trick eller godis tradition som mestadels dött ut i städerna. Den innefattade användning av en särskild vagn och tupp förts till varje hus för att samla in mat och dryck. Tuppen var verkligt eller snidade i trä.

Ännu en annan legend i samband med Dygnus Day är en som minns en polsk prinsessa som heter Wanda. Användning av vatten för att kunna suga honor lär minnas Wanda så valde hon att dränka sig själv i Wilsa River stället gifta sig med en man hon inte älskar. Religiöst, märken Dyngus dag i början polska katolicismen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.