Vad är Choirokoitia?

Choirokoitia är en ruin av avveckling på ön Cypern. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1998. Det är ett viktigt exempel på neolitiska samhället, och på grund av sitt läge har varit relativt välbevarade. De första människorna bosatte Choirokoitia mer än 9000 år sedan, under den neolitiska perioden. Exakt var de första människorna kom från är okänt, men det är troligt att de kom över Medelhavet från Mellanöstern.

Choirokoitia fortfarande grävts, men en överraskande har avslöjats redan och görs tillgängliga för besökare. Byn Choirokoitia själv var troligen hem någonstans runt 300 personer. Vi vet inte mycket om dem, men vad vi vet ger oss en fascinerande inblick i våra avlägsna förfäder och det liv de kan ha lett.

Folket i Choirokoitia behärskade jordbruk när de fasta området 7. 000 f. Kr. , och höll djur också. Deras sanitet var mindre än idealisk, och i kombination med deras relativa väderexponeringen, innebar detta att deras genomsnittliga livslängden var bara runt 35 år. Den kanske mest intressanta platsen i Choirokoitia hittills visat är anmärkningsvärda gravskick av folket. På webbplatsen kan vi se att de begravde sina döda under golvbrädorna av hus som tycks ha varit kvar i bruk. Man tror att denna begravning praktiken se till att levande släktingar kunde ligga nära i den fysiska sfären till sina nära och kära som hade gått på.

Choirokoitia är ganska unik bland Världsarv i sitt uttryck i vardagslivet under neolitiska perioden. Det är ofta så att neolitiska platser i stället fokusera på stora sten placeringar eller megaliter, som visserligen vacker, inte ger en så direkt siktlinje till vår fjärran släktingar. Ett problem som många människor upplever när du besöker neolitiska platser, är det svårt att visualisera vad webbplatsen kan ha sett ut under perioden. Det är inte ovanligt att en besökare att resa tusentals miles till cirka åtta tusen år gamla webbplatsen, för att bara hitta en enkel täcks av utspridda stenar, där den lokala guidebok försäkrar dem en gång var en tornar stad. Det finns många städer från 3: e årtusendet f Kr som har tillräckligt starka murar och strukturer som har i stort sett intakt, med den tid man går tillbaka ytterligare fyra tusen år är detta helt enkelt inte låda. Så kanske det mest intressanta sakerna Choirokoitia för den genomsnittliga besökaren är det fantastiska arbete de gjort återskapa små delar som de kan ha sett ut då staden fortfarande var aktiv.

Ett kluster av bostäderna i Choirokoitia har återställts lovingly, med slipstenar placeras i de positioner som de hade ockuperat och begravningsplats avslöjade inuti en av bostäderna. Genom att besöka denna fullskalig modell först, är en trimmade för att besöka platsen själv med en mycket tydlig bild i åtanke. Det är en teknik som hjälper till att få fabriken till fantastiska liv, och gör det än mer imponerande när man tänker på dessa människor i sin dagliga liv cirka 9000 år sedan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.