Vad är Chan Chan?

Chan Chan är en enorm gammal stad i Peru. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1986. Chan Chan är i farozonen av Unesco, som drivande regn har orsakat stora skador på sandsten strukturer. Chan Chan fungerat som huvudstad för det mäktiga rike Chimor tills den 15: e århundradet.

rike Chimor var ett mäktigt rike Chimu folket, som regerade över hela norra kusten av Peru från 9. talet till slutet av 15th century. Det var i särklass största rike eran, och på sin höjd omslutit ungefär två tredjedelar av de andinska folket. Chimor var ett mäktigt rike när Inka började stiga i regionen, men även de var i slutändan ingen match för den mäktiga Inca.

Chan Chan var en gyttja stad, byggd med Adobe och täckt med en mjuk gips som sedan kan lyftas. Den omfattade mer än 11 kvadrat miles (18 kvadratkilometer), vilket gör den till den största staden i Sydamerika innan Western kontakt. På sin höjd, mer än 30. 000 bebodda Chan Chan, och det fungerade som det kejserliga sätet för Chimor tills deras nederlag av Inca.

Chan Chan är omgiven av murar omkring 60 fot (18m) hög, och är ungefär rektangulär form. Den innehåller tio enorm citadell, även väggar, som har vissa bostadsområden utrymmen inuti, men främst för lokaler för religiösa riter, Chambers begravning, och mat och förvaring. Chan Chan är något av en labyrint, med så många enorma väggar och Inka senare skulle låna många av layout koncept för sina egna städer. Chan Chan innehåller också några tio tusen olika bostad platser, vilket gör det en enorm bostadsområde center. är väggarna i Chan Chan huggen överallt. Dessa ristningar ta två huvudformer. Är ganska realistiskt föreställande olika djur, medan den andra visar samma ämnen, men i en mycket mer abstraherade stil. Ristningarna på Chan Chan fokuserar främst på scener i havet, med fisknät, olika fiskar och sjöfåglar alla spelar en stor roll.

Chan Chan är väl värt ett besök för alla resande i regionen. Denna stad är helt enorm, och omfattningen av det verkligen förmedlas genom att vara där. Vid ett tillfälle i historien var det verkligen bland de största städerna i världen, och den labyrintliknande väggkonstruktionerna och till synes oändlig boningsorter alla bidra till att förstärka den känslan.

Chan Chan har kommit fram till genom att komma genom staden Trujillo. En taxi kan hyras för att ta dig till ingången av området, och bussar också göra resan regelbundet. Webbplatsen är tillgänglig till fots, och man kan lätt ta en dag att få en bra känsla för helheten av platsen. Biljetten till entrén finns också ingång till ett litet museum som kan bidra till att ge lite bakgrund om platsen, liksom två andra närliggande och fascinerande ruiner, Huaca Arco Iris och Huaca Esmeralda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.