Vad är Bikiniatollen?

Bikiniatollen är en ö, eller ring av öar i Stilla havet, anses vara en del av regionen Mikronesien, och en del av Republiken Marshallöarna. Atollen består av 36 öar runt en 229,4-square-mile (594,1 km 2 ) lagunen. Mellan 1946 och 1958, tjugotre atombomber sprängdes där, eftersom atoll var en del av Stilla Proving Grounds, en av världens tidigaste kärnvapenprov platser. Bikiniatollen är beläget i den nordvästra regionen Republiken Marshallöarna, som vunnit nominell självständighet från USA 1981. hos sina första koloniseringen omkring 2000 år sedan och 1946 var Bikiniatollen en lugn, lätt befolkade och fredlig atoll. År 1946 flyttades omkring 167 inhemska invånare till Rongrik, ca 124 km (200 km) öster om Bikiniatollen, där de flesta av dem eller deras ättlingar finns kvar i dag. Kort därefter började provsprängningar med Operation Crossroads, som inkluderade skott Baker och Able , världens fjärde och femte kärnexplosioner, respectively. Dessa var de första kärnvapenexplosioner till havs, och den första att generera akut radioaktivt nedfall som förorenade målet fartyg som används för övning. Den blaster genererade så mycket energi att ubåten kratrarna de skapat bestod av sand är för fint för krabborna att gå på.

Bikiniatollen var platsen för den största kärnvapenexplosion någonsin utförts av USA, Castle Bravo , den 1 mars 1954. Denna 15 megaton explosionen var 2,5 gånger större än förväntat, och producerade en krater över en mil bred, vilket kan ses på satellitbilder över atoll. Explosionen orsakade omfattande radioaktivt nedfall över ett stort område, inklusive atoll själv, men även närliggande atoller, och besättningen på en japansk fiskebåt, Lucky Dragon 5. Detta skapade en stor skandal med japanska, och händelsen inspirerade av 1954 filmen Godzilla , i vilken ett kärnvapenprov vaknar och muterar en enorm reptils monster, som sedan angriper japanska fastlandet tills den är besegrad.

Bikiniatollen är också känd som en atoll som inspirerade namnet på bikini baddräkt, som skapades bara några dagar efter den första atom tester finns. The baddräkt fick namnet eftersom spänningen det förväntades generera skulle vara i nivå med den energi som produceras av en kärnladdning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.