Vad är Baksheesh?

Baksheesh är en term som kommer från ett persiskt ord som betyder "närvarande. " I Mellanöstern och länderna i Främre Orienten, är baksheesh en integrerad del av det dagliga livet. De regler som styr det ibland kan verka förvirrande och godtyckligt att västerländska besökare, som ofta förknippar det med politisk korruption och mutor. Medan korruption är verkligen en aspekt av baksheesh , den politiska och sociala konventioner som reglerar baksheesh är faktiskt betydligt mer komplex. Resenärer till Mellanöstern och Främre Orienten får planera genomförandet små räkningar, att fördelningen av baksheesh , och senare resa, mycket roligare. Den första typen av baksheesh är det utdelning av allmosor och välgörenhet. Detta är en viktig egenskap i det muslimska samhället, som ger allmosor är en av grundpelarna i islam. Tiggare på gatorna begära baksheesh , både för att försörja sig själva och erbjuda fromma muslimer en möjlighet att visa sin tro till Allah. Företrädare för olika religioner och heliga män ges också baksheesh som ett tecken på respekt för deras status.

Nästa typ av baksheesh är nog bekant för många västerlänningar eftersom det liknar tippning. Denna typ ges som ett tecken på uppskattning, respekt och tacksamhet som svar på en tjänst. När ett badrum skötare händer gäst en handduk, baksheesh väntas. Samma sak gäller för människor som öppnar dörrar, bära bagage, eller vänta tabeller. Eftersom många människor lever långt under fattigdomsgränsen i hela Mellanöstern och Främre Orienten, kan denna typ av baksheesh gör stor skillnad.

Baksheesh är också används för att få favörer, eller som en ren muta. Eftersom många Mellanöstern och Främre Orienten nationer har allvarligt skadad regeringar, statligt anställda använder baksheesh för att stödja deras minimala statens inkomster. De anställda är ofta ganska öppet om sina önskemål om baksheesh och kommer citera besökarna en direkt summa som det kostar att passera tullen utan kontroll, få igenom en hög grad kontrolleras gräns, eller få någon annan tjänst. Baksheesh är också inte vänder sig till turister och besökare, medborgarna betalar baksheesh för att få familjemedlemmar ur fängelset, påskynda ett visum, undvika arrestering eller för att säkra nya telefon eller elektriska tjänst .

En del besökare kan hitta begäran om baksheesh galler eller osmakligt, erkänner att det ekonomiska system som baksheesh representerar är en viktig del av deras kulturella erfarenheter. Baksheesh är inte alltid motiveras av girighet, och är ofta en överlevnadsstrategi taktik som genomförs av underbetalda personer som försöker tjäna sitt levebröd på ett starkt skiktat samhälle. Rop på baksheesh är ett eko av en komplex social, politiska och ekonomiska system som funnits i århundraden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.