Vad är Angkor Wat?

Angkor Wat är ett tempel beläget i norra Kambodja. Templet i Angkor Wat är den största religiösa strukturen i världen, som ligger på ett 203 hektar (820. 000 kvadratmeter) komplex, av vilka de flesta har övertagits av djungeln. Angkor Wat är en distinkt och mycket berömda tempel, även på det nationella flagga Kambodja. Angkor Wat anses vara ett fantastiskt exempel på kambodjanska arkitektur, täckt i utsmyckade och vackra snickerier som visar en hög grad av skicklighet.

Angkor Wat ligger i provinsen Siem Reap, och strax norr om staden med samma namn. Templet komplex är på en rektangulär ö som nås med en gångbro, och är inriktad på en ovanlig, Västra vänd riktning. Angkor Wat är byggd i sandsten, och på många av sandsten sniderier. Dessutom dekorativa sniderier gå in på baksidan av den förväntade.

Angkor Wat har ett antal olika torn som vävstol över templet komplexa. Fem centrala torn, som är avsedda att representera home of the gods, omges av omslutande murar och fler torn. Dessa väggar väva en labyrint av sten och trappor, som ger dagar undersökningstillstånd för intresserade besökare. Delar av Angkor Wat komplexa har tillåtits att återvända till djungeln, och reslig träd och växter kan ses sakta tär på byggnaderna. var Angkor Wat byggdes ursprungligen som ett tempel till Vishnu under 12-talet av kung Suryavarman II. På grund av den bakåt orientering i templet och sniderier, har vissa arkeologer föreslagit att Angkor Wat var tänkt att vara hans begravning tempel. Förutom tempel Angkor Wat, det sammansatta även det kungliga palatset och en stad. I ungefär den 14: e århundradet, blev Angkor Wat ett buddhistiskt tempel. Även delar av komplexet har fallit ur bruk, andra delar av Angkor Wat hus en aktiv Buddhist Temple.

Ordet "wat" på khmer, betyder det språk Kambodja, skola eller lärosäte. Många tempel har titeln "wat" anbringas eftersom pedagogiska texter lagras på tempel och munkar studera där. Visiting munkar resa till Angkor Wat tillsammans med uppskattningsvis en halv miljon turister varje år. År 2002 blev Angkor Wat ett Förenta Nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur (UNESCO) World Heritage Site. Unesco uppmanade Kambodjas regering att vidta åtgärder för att bevara templet, och gav ekonomiskt bistånd och experter för att bistå med bevarande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.