Vilka är de fyra evangelisterna?

de fyra evangelisterna är den förmodade upphovsmännen bakom evangelierna, de delar av Nya Testamentet som handlar om liv och verk av Kristus. Dessa evangelierna skrevs anonymt kring tiden för Kristus, med kristna senare tillskriver sitt författarskap till Matthew the Evangelist, Mark evangelisten, Luke the Evangelist, och Johannes evangelisten. Dessa fyra män kallas "evangelister" eftersom de sprida kristendomen till världen genom sina verk och evangelierna med hänvisning till det grekiska ordet för "spridare av goda nyheter".

Matthew the Evangelist tros ha varit en av de 12 apostlarna samband med Jesus Kristus, och han är erkänd som ett helgon, liksom de andra evangelisterna. I kristen ikonografi, är Matthew ofta framställs som en bevingad människa, som en del människor felaktigt tror är en ängel. Bevingade mannen representerar mänskligheten och förnuft. Johannes evangelisten var också en apostel, traditionellt representeras av siffran en örn med hänvisning till de komplicerade teologi, som förekommer i Johannesevangeliet. är Markus och Lukas kallas "apostoliska män, vilket innebär att de följt Kristi apostlar. Mark traditionellt representeras av ett bevingat lejon för mod, medan Luke är representerade med en bevingad oxe, som representerar styrka, service och uppoffringar. De fyra varelserna i samband med de fyra evangelisterna förekommer ofta tillsammans i form av en tetramorph, ett arrangemang av varelser som är indelad i kvarter med ett kryss. Den ikonografi av de fyra evangelisterna är ganska intressant, och också mycket komplicerad. Förutom representerar evangelisterna själva siffrorna djuret också företräder kristna dygder, de egenskaper som ska visas i alla fromma kristna, liksom hänvisningar typ av Kristus själv. Dessutom, de refererar till "levande varelser" med i Hesekiel.

För kristna, de fyra evangelisterna är givetvis viktiga siffror, eftersom de bidragit till att sprida kristendomen. De förekommer ofta i verk av kristen konst, som ofta åtföljs av djurfigurer som representerar dem, och i vissa kristna samfund är festligheter som finns i deras Helgons Dag att erkänna deras bidrag till kristen tro.

Naturligtvis finns det vissa tvist rätta identitet av författarna till evangelierna, och om de fyra evangelisterna är de människor de tros vara. Det är möjligt att evangelierna är skrivna av andra människor, eller i ett kollektivavtal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.