Vilka är Mutaween?

Mutaween är religiösa polisen som upprätthålla islamiska lagsamlingen kallas Sharia i Saudiarabien. Andra religiösa polisen är också ibland kallas Mutaween, särskilt i muslimska länder. De åtgärder av denna organisation är ibland ses som mycket kontroversiell, eftersom Mutaween har långtgående myndigheter över medborgare och besökare i Saudiarabien, ett land med mycket traditionella och konservativa religiösa värderingar. Det brottsbekämpande organ är del av en större statlig organisation, Kommittén för utbredningen av dygd och förhindrande av Vice. Medlemmar av Mutaween patrullerar gatorna i Saudiarabien, ofta med en officiell poliseskort, letar efter kränkningar av islamisk lag. De har befogenhet att arrestera folk för brott, och de kan beställa spöstraff, fängelse och offentlig förnedring som straff.

Bland annat Mutaween leta efter kvinnor som inte är klädda i enlighet med sharia, personer av motsatt kön umgås, tecken på homosexuellt beteende, brott mot muslimska dietlagar, och andra tecken på "un-Islamic behavior" såsom att lyssna på rockmusik. De saudiarabiska polisen kan beslagta material som de tycker är olämpliga, från västerländska filmer till alkohol, och många människor förståeligt frukta skarpa ögon Mutaween.

roll Mutaween i Saudiarabien har drastiskt kritik från människor över hela världen, inklusive muslimer. Vissa människor menar med det saudiarabiska regeringens tolkning av sharia, och påpekade att muslimska religiösa lagen är ytterst komplex och att en del av positionerna i den saudiarabiska regeringen kan vara oförsvarligt. Kvinnor i synnerhet har skavde mot mycket konservativ tolkning av sharia i Saudiarabien, och några har slagits tillbaka med handlingar som trots att de inte bär slöja.

Om du planerar att resa i Saudiarabien, bör du vara medveten om att du kan bli kontaktad av Mutaween om du som beter sig som de anser vara oacceptabelt, och du riskerar utvisning eller fängelsestraff. Saudiarabien inte lätta på vissa regler för icke-muslimska besökare, men nationen har extremt konservativ lagar om saker som droger och allmänna beteende. Även om besökarna kanske inte håller med Saudiarabien tolkning av sharia, i överensstämmelse med Mutaween är mycket rekommenderas så länge du är gäst och speciellt om du besöker en helig plats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.