Vilka är Doldrums?

ordböcker definierar denna svacka som stagnation eller en tid då saker nedgång, eller allmän håglöshet, och detta ord används som europeiska sjömän började att noga undersöka Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen. Vad de hittade, bland många saker, var en egendomlig väder fenomen som sker upp till fem grader norr och söder om ekvatorn. Detta fenomen var antingen extremt lugn med lite vind, eller massiva stormar, och båda kunde lämna fartyg till sjöss i flera veckor. Detta område fick smeknamnet denna svacka på 1700-talet, men det har mer vetenskapligt korrekt namn också, såsom Intertropiska konvergenszonen eller Equatorial konvergenszonen. Det finns flera faktorer som skapar denna svacka eller detta område av lugn. Handel vindar från nord och syd konvergera eller träffas på detta område nära ekvatorn och luften blir mycket varm av solen. Detta gör att luften att röra sig uppåt i nästan lodrät riktning, i stället för kvarvarande nära jordens eller havsytan. Med luftens rörelse uppåt mönster, kan det vara lite eller ingen vind på ytan, en fruktansvärd sak för sjömän som måste förlita sig på vinden för resor. Alternativt kan enorma orkaner resultat och skapa farliga resa förhållanden.

Sailors möta denna svacka var i fara eftersom det inte fanns något sätt att flytta fartyg, utom genom rodd när vindkraft var otillgängligt. Lugna vindförhållanden kan pågå i veckor och detta kan resultera i desperation att se land, och att flytta fartyget. Ett fartyg i denna svacka kan börja stadigt förlorat leverans i dagarna gick, och några matroser stött Cabin Fever, eftersom de var förankrade nästan på plats medan inga vindar växte att genomföra dem. I värsta scenarier, att sitta fast i detta område nära ekvatorn kan orsaka dödsfall på hela besättningen medan de väntade på vinden för att plocka upp. Det område som kallas The Doldrums är inte bara torrt och vindstilla. Över hälften av de dagar på ett år medföra betydande regn på grund av inverkan av varm luft stiger. Detta kan fortfarande inte producera tillräcklig vind för att flytta ett fartyg eller stormar kan vara så hård med enorm lättnad och åska att en resa är en fara. Men en regnig dag inte nödvändigtvis innebära stora stormarna inträffade.

Många dagar vid ekvatorn vädret är höga i relativ fuktighet med enstaka regn under en dag. Det är inte svårt att föreställa sig att denna typ av väder bara kunde ha gjort saker värre på ett fartyg. Den relativa fuktigheten skulle få det att verka ännu mer varm och obekväm som sjömän väntade på vind nog att bära dem till nästa areal som de ville nå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.