Vilka är Škocjangrottorna?

Škocjangrottorna är en rad grottor i Slovenien. De är en Unescos världsarvslista, och har funnits sedan 1986. De är bland de mest imponerande kalkstensgrottor i världen, och för grottan älskare är ett måste-besök destination. Den Reka Floden kommer upp från en källa cirka 35 miles (55km) från Škocjangrottorna, och färdas landvägen hela denna sträcka. Så småningom når det kalksten, eller Karst , i området, och börjar korrodera och urholka ytan bort. Slutligen kommer den på väggen och försvinner under jorden, inte kommer tillbaka för mer än 20 miles (35km). Underground, skär den Reka River bort Škocjangrottorna, varav några miles lång. Den guidade turen av Škocjangrottorna tar dig genom två kamrar: sorlet Cave och Silent Cave. De Škocjangrottorna är respektingivande inspirerande i sin storlek och skala, och är särskilt imponerande i hur skyddade och rena de har kvar, trots utveckling och turism. Innan man ens kommer in i Škocjangrottorna, man först kommer till en enorm klyfta. Denna bildades när grottan kollapsade i sig själv, och det finns en bro som korsar klyftan, och vattenfall rann sina sidor. Inom grottor själva fyra klyftor: den Globocak, det Sapen DOL, det Lisicina och Sokolak.

sorlet Cave är en av de mest imponerande grottan kammare i världen, med en fantastisk kalksten STALAKTIT och stalagmiter formationer. Efter vägen, fortsätter en vid sidan av floden, som ryter och ekon i grottan, och kan vara lite skrämmande, speciellt när den kombineras med höjden.

Visning av Škocjangrottorna ta cirka två timmar, och omfatta så många av säkra och lättillgängliga punkter i grottan komplexa som möjligt. Tyvärr är några av de mest imponerande poäng i grottor stängt för allmänheten, exempelvis vad som tros vara en av de största kända kamrarna i världen. De första människorna började att bebo Škocjangrottorna någon gång mellan den 3 och 2. årtusenden BCE. Ett antal organ och artefakter upptäcktes i Tomiceva Cave som går tillbaka till denna tid. I den klassiska eran, tog grottor i betydelse som en plats för dyrkan för många kulter i den undre världen som uppstod genom den klassiska världen. Anslutningen med Pluto och Hades är obestridlig, med den mörka floden wending väg djupare och djupare in i en till synes oändlig grotta. Även för modern besökare är det svårt att inte känna sig som om man faller tillbaka i en underjorden av något slag.

Nästan sju och en halv miles (12km) av stigar var skuren i grottorna med en kader av hängivna arbetstagare över 19 och 20-talen för att förbereda den för turism och vetenskaplig forskning. Dessa spår är några av de bästa finns i någon grotta system i världen, och göra en resa till Škocjangrottorna ganska trevlig. Ändå sjunker temperaturen i grottorna snabbt, och dess viktiga att bära rätt kläder, och även med bra spår grottorna är fortfarande mycket blöt, kräver lämpliga skor.

Utforskning av Škocjangrottorna har pågått sedan den 16: e århundradet, och den senaste skilda kammare, Ljudlös Cave, upptäcktes först i början av det 20th århundradet. Under 1990-talet en förlängning till en grotta upptäcktes, förbi en förmodad återvändsgränd i vad som kallas Dead Lake. Utforskning av grottan komplexa fortsätter, och även om alla större avdelningar tros ha blivit upptäckt, det får tiden utvisa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.