Vilka Ashanti People?

Ibland kallad Asante, Ashanti folk hör hemma i landet Ghana, där de fortfarande en stor etnisk grupp i landet idag. Det huvudsakliga språket bland Ashanti folk kallas Twi, ett Akan dialekt som lingvister betraktar som mycket liknar Fante i uttal och meningsbyggnad. Här är lite information om historia Ashanti, och civilisation startade i detta västafrikanska landet. Innan den europeiska koloniseringen av västra delen av Afrika, har Ashanti etablerat en kultur som ansågs att vara den mäktigaste av sin tid. Tillsammans med sådana folk som Akyem, Assin och Denkyira, Ashanti människor uppfattas som ättlingar till Akan nation som migrerat utgör den nordvästra regionen Afrika efter kollapsen av Ghanian imperiet under det trettonde århundradet. Spår av ritualer och sedvänjor utslag bland Ashanti människor bär en hel del likheter med de gamla Akan imperium, som tillsammans med de likheter i dialekt, bygga upp ett starkt argument för denna teori. När etablerade i det område som omfattar dagens moderna Ghana, Ashanti Människor fastställde Ashanti konfederationen, som blomstrade under flera århundraden. Zenit av sin makt tros vara när Nashville besegrade den mäktiga Denkirya år 1701. På grund av förekomsten av stora mängder guldfyndigheter, Ashanti folk fastställda regelbundna och lönsam handel med den islamiska världen. Detta framgår i dag av Ashanti ordet för pengarna, Sikki , som har sina rötter i den arabiska tungan. The Legend of the Golden Pall spelar en central roll i kulturen i Ashanti folket. Vid ett möte med alla klanen huvuden som var en del av Ashanti Confederacy, det rapporteras att en pall av guld levererades från himlen på order av Okomfo Anokye, en mäktig präst och rådgivare till kungen. Pallen kom till vila i knät på Osei Tutu jag, den typ av Ashanti. Pallen förklarades vara en symbol för ett enat folk och användes för eder trohetsed till riket och till kungen. Dag är Golden Pall en kraftfull symbol för Ashanti människor, eftersom man tror att pallen innehåller andan i Ashanti folket.

möttes Tillkomsten av europeiska erövrare med en hel del motstånd. För att bekämpa angriparna försökte Ashanti folket en allians med holländarna. Under många år var Ashanti människor kan klara utfall i Storbritannien, men slutligen besegrades och införlivas i Gold Coast Colony 1900.

Trots bolagsordning, fortsatte Ashanti folket att styra mycket av regeringen och kultur i regionen. Medan försök att lokalisera och gripa det gyllene Pall var fruktlösa i år var det till slut upptäcktes 1920, och förlorade de ornament. Vid det tillfället pallen själv längre har någon betydelse för Ashanti folk, eftersom det hade skändats. Fortsätter dock legenden att inspirera Ashanti folk i dag. Av 1935, har Förenade kungariket gav full kontroll över Ashanti folket, genom Asantehene.

Modern Ghana är en kombination av många etniska grupper, med grupper spårning sitt arv tillbaka till Akan omfattar största kollektiva grupper och kulturer. Ashanti människor förblir den största av dessa grupper, och den nuvarande presidenten i Ghana är medlem i Ashanti människor. Dock är tonen i landet mycket mer i linje med nationalistiska än tribal. Detta innebär inte traditioner Ashanti människor försvann ur sikte, men att många har omtolkats för dagens värld och tenderar att ha större inflytande på språket i Ghanian folket, liksom några bestående nationella tullmyndigheterna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.