Vem är köket Gud?

Köket Gud är en av ett panteon av kinesiska husgudar. Många kineser har ett porträtt av köket Gud, så kallade Zao Jun, i sina kök, och kinesiska nyårsfirandet brukar ha med erbjudanden till köket Gud. Medan Zao juni kommer från Taoist tradition, buddister, ateister och andra i Kina ofta hålla en avbild av Gud Kitchen runt, och de kan offra till honom under det kinesiska nyårsfirandet att hålla honom glad.

Enligt legenden om den 23: e dagen i den 12: e månad, en vecka innan Lunar New Year, går Kök Gud till himlen och rapporter om gärningar i hushållet till Jade kejsaren, den främsta i Taoismen. Om medlemmar i hushållet har fungerat dåligt under det gångna året, kommer Kök Gud tvekar inte att säga så, och köket Gud kommer också att rapportera om goda gärningar. att söta Kök Gud upp för sin resa till himlen, medlemmar i hushållet får många erbjudanden till honom, inklusive utbud av honung och söta klibbiga kakor. Den söta livsmedel är tänkta att söta ord Kök Gud, medan den klibbiga kakor binda munnen stängd, så att han inte kan redogöra för hushållet. När det är dags för köket Gud att komma till himlen, medlemmar i hushållet bränna ett porträtt och iväg smällare att skynda honom på vägen, innan skur altaret, som kommer att inrättas en gång till på kinesiska nyåret. Under hela året, kan människor göra regelbundna offer av mat och rökelse till köket Gud, med målet att hålla honom på gott humör. Vissa familjer kan ha målningar, statyer, eller plack i köket Gud, som är rensade och inte brann när Kök Gud reser för att se Jadekejsaren. Erbjudanden är alltid på hans födelsedag, som infaller den tredje dagen i den åttonde månvarv.

Många kulturer har någon slags tradition att dyrka spis och kök gudar . Kinesiska vördnad för Zao juni datum till åtminstone det andra århundradet f. Kr. , och det kan vara ännu äldre. Flera kinesiska legender föreslår också att Kitchen Gud var en gång en verklig person, även om legenderna skiljer sig vem han var, och hur han upphöjdes till gudomlighet. Några av dessa legender ge Zao juni en hustru, och i vissa hushåll, en avbild av köket Gud kan åtföljas av en bild av hans fru.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.