Vem är drottning Elizabeth II?

Elizabeth Alexandra Mary, till huset Windsor-Mountbatten, är mer allmänt känd som Englands drottning Elizabeth II. Eftersom den andra regerande drottning av namnet, bär hon på "II" efter hennes namn. Queen regnants har varit få och långt mellan engelska historia, så drottning Elizabeth II är medlem i en elitgrupp.

Born 21 April 1926, drottning Elizabeth II, känd som "Lilibet," var dotter till prins Albert, hertig av York, och Lady Elizabeth Bowes-Lyon. Ingen i familjen drömt Lilibet en dag skulle regeln hennes land som drottning.

Elizabeth och hennes yngre syster, Margaret, växte upp i Picadilly med sina föräldrar. De levde stillsamma liv, eftersom deras far var inte förtjust i strålkastarljuset. Men 1936 dog kung George V och Alberts äldre bror besteg tronen som kung Edward VIII.

Edvard hade ett litet problem, dock. Han var djupt förälskad i en amerikansk kvinna som heter Wallis Warfield Simpson. Mrs Simpson hade två levande ex-makar i en ålder där skilsmässor var ovanliga, och ogillat, och ansågs inte alls lämpar sig för hustrun till Englands kung. Hellre än att bryta relationen, abdikerade Edvard tronen till förmån för sin yngre bror, Albert. Albert var en motvillig kung, men kröntes George VI den 12 maj 1937. I samma ögonblick kronan rörde vid hans huvud, hans äldre dotter, Elizabeth, blev arvtagerska presumtiva.

Elisabet växte upp på 1930-talet och 1940-talet, och mycket av sin barndom i skuggan av andra världskriget. Men 1945, hon insisterade på att gå Women's Auxiliary Territorial Service och var utbildad som förare.

Efter andra världskrigets slut, vände Elisabet tankarna till romantik. Hon hade känt den unge Royal Navy löjtnant Philip Mountbatten sedan 13 års ålder, och de blev förälskade och gifte sig 20 November 1947. Två av deras barn, Charles, prins av Wales, och Anne, Princess Royal, födda innan hon besteg tronen 1952, efter faderns död. Drottning Elizabeth II kröntes 2 juni 1953. Hon hade två barn, Andrew, hertig av York och Edward, earl av Essex.

Queen Elizabeth II har alltid rest mycket inom sitt lands gränser och internationellt under sin regeringstid. Hon har gjort inför den brittiska kungafamiljen är allmän. Hennes engagemang för sin plikt har fått sin beundran även hennes mest uppvärmd fiender. Ingen har möjlighet att anklaga drottning Elizabeth II av allt undviker vad hon kände att hon hade att göra.

Queen Elizabeth II kommer sannolikt att ses av historien som en bra drottning. Hennes regeringstid har sett omtumlande förändringar i sitt land och i världen. Hon har klarat dessa förändringar med grace och värdighet. Drottning Elizabeth II har kanske anklagats för att vara långsam att byta, men hon har alltid arbetat för det goda i sitt land.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.