Vad var Tudor-dynastin?

Huset Tudor var en familj dynasti som styrde England 1. 485-1. 603. Under sin period som regel av huset Tudor, genomgick England ett stort antal politiska, ekonomiska, sociala och religiösa reformer som dramatiskt förändrat framtiden för landet och dess folk. Två av Englands mest kända regenter var medlemmar av Tudor-dynastin: Henry VIII och hans dotter Elizabeth I.

Grundaren av Tudor-dynastin var Henry VII, som triumferande uppstod efter det brutala Rosornas krig som delas England mellan husen Lancaster och York. Denna period av inbördeskrig är döpt efter symbolerna på de stridande husen, Lancaster representerades av en röd ros, medan York representerades av en vit ros. Henry VII, en släkting till Huset Lancaster, lyckades säkra tronen 1485, upprättandet av Tudor-dynastin, och han snabbt ställa om konsolidera makten i händerna på monarken, strippa adeln i många av sina befogenheter till gagn för undvika framtida uppror och inbördeskrig.

Henry VII gifte sig klokt Elizabeth York, förenar de stridande husen, och han skapade en tydlig symbol för Huset Tudor: Tudor-Rose, som har både röda och vita kronblad, symboliserar enhet. Henry VII efterträddes av sin son Henry VIII i 153B Henry VIII var i sin tur efterträddes av sin son Edward VI 1547. Efter Edward VI: s unga död 1553, höll Lady Jane Grey kortfattat tronen i England innan följs av Maria I, som efterträddes av sin syster Elizabeth I 1558. Tudor-dynastin slutade med död Elizabeth I år 1603. The Tudor eran präglades av en kraftig förskjutning från medeltida brittiska livet. The Tudors lyckades byta Englands religion att bryta med den katolska kyrkan att fastställa Church of England, och de har också förbättrat hälsan för nationens skattkammare samtidigt som nya förhållningssätt till frågor som utrikespolitik. Några av politiken i Tudor-dynastin var också mycket progressiva, Elizabeth I, till exempel, gav stöd via staten för personer med funktionshinder för att arbeta under fattigvården.

Efter Elizabeth I dog utan problem, tog barnbarnsbarn till Henry VII över den brittiska tronen, om huset Stuart, som enade England och Skottland. The House of Stuart upplöstes slutligen 1714.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.