Vad vänortssamarbete?

Vänorter, även kallad partnering städer syster, hänvisar till begreppet hopkopplingen städer runt om i världen som ett sätt att främja mänskliga och kulturella band mellan nationer. Den första officiella vänortsverksamhet hände år 1930 mellan städerna Klagenfurt, Österrike och Wiesbaden, Tyskland. Det var dock inte förrän efter andra världskriget att vänortssamarbete faktiskt blev en populär praxis.

utvecklade i Europa som ett sätt att skapa vänskap band och förståelse mellan de länder som drabbats av kriget, vänortssamarbete spred sig snabbt till andra kontinenter också. År 1944 blev Vancouver den första staden som kopplas ihop med en transatlantisk vänort, då det var kopplat till Odessa i Ukraina. Hopkopplingen var ett bra sätt för båda städerna att ge stöd till varandra under kriget.

Vänorter anses vara ett så viktigt begrepp att Europeiska unionen anslår ungefär 12 miljoner euro per år för att främja den. Detta leder ofta till kulturella samarbeten och ekonomiska transaktioner, liksom täta studentutbyten.

Vänorter ofta par städer som delar vissa gemensamma egenskaper, såsom liknande demografi, samma namn, eller liknande frågor utveckling. Till exempel, Toledo, Spanien och Toledo, Ohio, är vänorter. Vissa länder har preferenser vid val av städer. Till exempel 50 procent av staden vänortsverksamhet etablerade i Förenade kungariket till Frankrike. Det finns inga särskilda riktlinjer för hur många av stadens vänortsverksamhet en stad kan ha. Till exempel har staden Las Vegas bara ett vänortssamarbete ihopkopplingen med Banes, Kuba. Å andra sidan har New York City femton vänorter: Tokyo, Madrid, Beijing, Kairo, Rom, Budapest, Sydney, Jerusalem, Santo Domingo, London, Amsterdam, Toronto, Bogota, och Johannesburg.

Vänortssamarbete är ett mycket populärt system med studenter och ungdomar, ungdomsföreningar, junior högskolor och frivilliga grupper ofta organisera utbyten mellan ihopkopplade städer. De flesta städer har ett vänortssamarbete förening, som driver det lokala samhället och handlar om allt som har att göra med utbyte mellan vänorter. Många städer också arbeta hårt för att etablera nya kontakter med andra städer för att utvidga nätverket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.