Vad nollmeridianen?

nollmeridianen är den vertikala linjen som markerar noll grad longitud mätning på jordgloben av jorden. Linjen skär latitud linjer som är övergripande. Inte alla världen har samma nollmeridianen mätning, men de flesta mäter jordens nollmeridianen som en linje som går genom England, Frankrike, Spanien, Togo, och ner till Antarktis. Till skillnad från latitud mätningar, något longitud linje börjar vid nordpolen och slutar vid Sydpolen. Latitud-mätningar i kombination med längsgående mätningar kan hjälpa en hitta en specifik plats på en karta. De är särskilt användning i luften handel och för att fastställa sjöfart platser.

Longitud mätningar som nollmeridianen är också ett sätt att utvärdera tid. Varje utrymme mellan en longitud mått motsvarar ungefär en timmes tid. Därför, om man skulle resa från nollmeridianen till nästa longitud linjen, som förskott en 15 grader, skulle det finnas en skillnad på ungefär en timme när det gäller mätningar av solen. Då kan eller inte kan redovisas beroende på land. Det har förekommit en debatt om var nollmeridianen tillhör egentligen. Närvarande mätning för nollmeridianen bygger på ett beslut 1884. Beslutet var starkt präglat av rederier som redan hade märkt nollmeridianen som sådan.

Alla dessa mätningar är godtyckliga, och teoretiskt, skulle nollmeridianen vara var som helst man ville på jordklotet. Men det samarbete som behövs så att internationella system kan använda en enda nollmeridianen som källa för att ge lämpliga anvisningar och att besluta om sådana saker som flygvägar eller rederier. En del förväxlar nollmeridianen med International Dateline. Denna linje är i själva verket mittemot nollmeridianen på jordklotet. The International Dateline har ett mått på 180 grader och passerar ungefär mitt i Stilla havet.

Jorden är inte den enda planeten med en nollmeridianen. I själva verket har vi märkt en nollmeridianen på både månen och Mars. Dessa rader igen godtyckliga och bör vi någonsin utnyttja dessa planeter kan de linjer ändras beroende på behoven hos de människor som använder dem för att göra karta och information.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.