Vad bör jag veta om Togo?

Togo är ett litet land i västra Afrika. Det täcker 21. 900 kvadratmeter miles (56. 800 kvadratkilometer), vilket gör det bara lite mindre än West Virginia. Landet gränsar till Benin, Burkina Faso och Ghana, och har kust längs Guineabukten. Ett antal olika stammar bebodda de landområden Togo före Europeiska kontakt. De tre största av dessa var Mina, det Guin, och Ewe. I slutet av 15: e talet den portugisiska tagit kontakt med Togo, och intermittent handel uppstod. När slavhandeln började samla kraft i Europa under 1500-talet, blev Togo ett av de centrala platser för förvärvet av slavar. De kustnära stammarna skulle fånga slavar från stammar längre norrut, föra dem till kusten för att sälja dem till européer. I slutet av 19th century Togo blev ett tyskt protektorat, sk Togoland. Togoland skulle bli Tysklands modell innehav i Afrika, bibehålla sig mycket lönsam verksamhet, främst genom kaffe och kakao. I slutet av första världskriget och hösten Tyskland delades Togoland i två sektioner, franska Togoland och brittiska Togoland. 1956 British Togoland skulle instämma i vad blev nationen Ghana.

1955 franska Togoland gavs självständig status inom den franska unionen. Valen följde, och 1960 Togoland uppnått självständighet som nation i Togo. De närmaste åren var ganska tumultartat, men först de höll till demokratiska system. Den valde presidenten, som hade använt hans personliga milis att rikta sitt motstånd och upplöses alla andra parter, mördades 1963. Senare samma år oppositionspartierna återinfördes, och en ny president valdes. En militärkupp störtade honom 1967, och översten som orkestrerat det blev president i en enda part folkomröstning.

Överste Eyadéma innehade ordförandeskapet, trots en misslyckad kupp 1986 av Togos som tidigare flytt till Ghana. I början av 1990-talet mot regeringen känsla växte igen, och ett antal oppositionsgrupper bildas. Regeringen gjorde närmanden att kompromissa med dessa grupper, och en ny, mer demokratiskt, antogs konstitutionen 1992. Innehållet i denna konstitution ignorerades i stort sett, men så småningom kan leda till demonstrationer som orsakade en våldsam reaktion från regeringen. I slutet av 1990 ett andra försök gjordes att hålla flerpartival, men dessa ansågs i stort sett som korrumperade av oppositionspartierna, som bojkottade dem. Den stora majoriteten av platserna i regeringen gick till Eyadéma regeringsparti, och protestera fortsatt. Eyadéma dog 2005, efter beslut i landet i nästan 40 år, och hans son utropades till president av de militära ledarna i Togo. Detta fördömdes av det internationella samfundet, som utövat påtryckningar på de styrande i Togo, vilket resulterade i val. Officiellt dessa val gav Eyademas son Faure Gnassingbé blev president ändå, trots omfattande anklagelser om oegentligheter samtal resultaten i fråga.

Även Togo har haft en historia av politiskt våld, är det i allmänhet relativt säker för resenärer. Kulturen är vänliga och färgglada, och stränderna är många ses som några av de bästa i Afrika. En av de största drar i Togo är Tamberma Valley, en enorm dal full av befästa byar byggdes på 1600-talet av människor att försvara sig mot släpa parter.

Flying direkt i Togo är möjligt från ett antal städer, men det är i allmänhet ganska lite billigare att flyga till närliggande Ghana och Benin och ta landtransport till Togo . Det tar ungefär tre timmar att komma från Accra i Ghana till Lomé, och även om vägarna inte är perfekta, de är i anständigt reparation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.