Vad bör jag veta om Tibet?

Tibet, som också stavas i en del äldre texter som "Tibet", är en region i Centralasien. Tibet är hem för inhemska tibetanska folket, men kontrollen av området har ifrågasatts och kämpade under många århundraden. Det är ofta kallas "världens tak" eftersom den genomsnittliga höjd av marken är 16. 000 ft (4. 900 meter), vilket gör Tibet som högsta region på planeten.

Mount Everest, det högsta berget i hela världen, ligger i Tibet. Många talangfulla vandrare, utomhus entusiaster, och äventyrare resa dit för att göra en pilgrimsfärd till toppen av berget.

Tibet närvarande regler av People's Republic av Kina. Men, Taiwan-eller, Republiken Kina-också officiellt hävdar det. The People's Liberation Army invaderade Tibet 1950. Tibets folk var inte tillräckligt utrustade för att motstå denna invasion, och nästa år Kina fick suveräniteten över landet. Det är mycket debatt om huruvida de påståenden om Tibet står sig i internationell rätt. I själva verket finns det en tredje regering anknytning till Tibet. Denna regering kallas regeringen i Tibet i exil. På grund av intensiv, ibland våldsamma konflikter, har många ursprungsbefolkningar tibetanska människor flydde sitt hemland. Det finns många människor som anser att Tibet är ett orättmätigt ockuperat land. I själva verket finns det ett antal nationella organisationer som konsekvent verka för att befria Tibet från ockupation och gör det möjligt att vara en självständig nation. De som invaderade Tibet år 1950 hävdade att många infödda tibetaner levde i livegenskap och måste befrias. Många av dem som kämpar för ett fritt Tibet hävdar att landet skulle moderniseras på egen hand, att den ålderdomliga metoder för träldom snart skulle ha dött utan invasionen av den kinesiska.

Tibet är välkänt för sin gren av buddhismen. Tibetanska buddhismen är en gren av Vajrayana buddhism och är relaterad till former av religionen som praktiseras i Japan. Förutom att vara praktiserades av tibetanerna, Tibetansk buddhism praktiseras i Mongoliet. Men många av de kinesiska vakterna ockuperar Tibet har stött ett angrepp på de regioner traditionella kultur. Många gamla kloster förstördes i dessa attacker. I själva verket, flydde de flesta tibetanska buddister till andra länder, fruktar för sin säkerhet. Dalai Lama, Tenzin Gyatso, flydde till Indien. Det är fortfarande ännu inte sett vad som händer i Tibet, men om den kommer att förbli under kinesisk kontroll eller självständighet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.