Vad bör jag veta om Tahiti?

Tahiti är den största och mest befolkade ön i Franska Polynesien, ett franskt utomeuropeiskt kollektivitet i södra Stilla havet. Tahiti huvudstad, Papeete, är huvudstad i hela kollektivet. Inom Franska Polynesien, tillhör Tahiti till Sällskapsöarna gruppen och den administrativa indelningen kallas Windward Islands.

Även Tahiti är den största av de franska polynesiska öarna, är det bara 1. 048 kvadratkilometer (404 kvadrat miles). Det är av vulkaniskt ursprung och består av två runda delar som förbinds med ett näs. Den norra delen kallas Tahiti Nui, eller "stora Tahiti", medan den södra delen är Tahiti Iti, eller "små Tahiti. " Tahiti Nui är mer befolkade och utvecklade.

Tahiti är känd för sina frodiga tropiska vegetation och idylliskt klimat, som blev känd genom arbeten av franska målaren Paul Gauguin, som levde på ön på 1890-talet. Tahiti är hem för ett litet museum featuring hans verk.

Tahiti koloniserades först av polynesier, förmodligen mellan den 4 och 9. århundraden CE. Engelska sjökapten Samuel Wallis blev den förste europé som besöker ön år 1767, och en fransman, Louis Antoine de Bougainville besökte Tahiti följande år. Europeiska kontakt och handel med ön blev tätare följande James Cook's 1774 besök. Inflödet av europeiska sjukdomar och laster, såsom alkohol och prostitution, tog förödande vägtullar på den inhemska befolkningen och livsstil.

Frankrike bifogade Tahiti 1843 trots brittiska motstånd, och en fransk-Tahitiska krig följde, rasade förrän 1847. 1880, Tahiti status ändras från franskt protektorat till Frankrikes utomeuropeiska territorier. Det var omdefinierats som ett franskt utomeuropeiskt kollektivet under 2003.

Invånarna i Franska Polynesien är franska medborgare med fulla medborgerliga och politiska rättigheter, och kollektivet är halvautonoma. Franska Polynesien har en president, en församling och en budget och lagar åtskilda från Frankrike. Den nuvarande presidenten, Oscar Temaru, förespråkar helt självständigt från Frankrike, men endast en minoritet av franska polynesier stöder idén.

Tahiti ekonomi bygger till stor del på turism och export av naturliga produkter, i synnerhet svarta pärlor. Franska är officiellt språk i Tahiti, men tahitiska är också utbrett. Den största religionen är kristna, både protestanter och katoliker. Tahiti är hem till Université de la Polynésie Fran? AISE, ett franskt universitet, och Faa'a International Airport. Air Tahiti är det nationella flygbolaget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.