Vad bör jag veta om Syrien?

Syrien är ett stort land i Mellanöstern. Den omfattar 71. 500 kvadrat miles (183. 900 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än delstaten South Dakota. Den gränsar till Irak, Israel, Jordanien, Libanon och Turkiet.

Syrien har varit bebodd i årtusenden. Ca 3000 f. Kr. en av de första civilisationerna på jorden bildas kring staden Ebla i norra Syrien, så småningom uppnå ett imperium som spred sig från Turkiet till Röda havet. För de närmaste årtusendena Syrien var mestadels i besittning av andra imperier, från akkadiska riket i den 23: e århundradet f. Kr. till amoréerna i den 20: e århundradet f. Kr. till hettiterna några århundraden senare. Regionen skulle också styras av fenicierna, kananéerna, egyptierna, sumererna, assyrierna, babylonierna, och araméer. Den persiska riket slutligen erövrade Syrien i 6: e århundradet f. Kr. , håll den till Alexander den store erövrade området. Från Alexander den stores Empire Syrien övergick till romarriket. Under denna epok kristendomen infördes till Syrien, med den första kristna kyrkan arrangeras av Paulus i Antiokia. Efter nedgången av det romerska riket, kontroll av Syrien övergick till det bysantinska riket.

Under de 7th-talet och den arabiska erövringen, blev Syrien en del av kalifatet. För de närmaste århundradena Syrien blomstrade som konverterat till islam. I den 13: e århundradet mongolerna anlände, decimerar landet till hundratals år, och försvagar det som en regional stormakt. I den 16: e århundradet ottomanerna ned mot dåligt Syrien, maktövertagande och hålla det för de närmaste århundradena. När första världskriget slut och Osmanska riket upplöstes, den region som historiskt hade betraktats som Syrien uppdelning mellan västmakterna i Storbritannien och Frankrike. Det avsnitt av historiska Syrien att Storbritannien fick så småningom skulle bli Palestina och Jordanien. Avsnittet som den franska fick så småningom skulle bli moderna Syrien samt Libanon.

Den franska kontrollerade Syrien fram till 1936, då ett fördrag förhandlades fram, och Syrien blev självständigt. Nationen bildades som en republik och en president valdes snart. Den franska vägrade att ratificera fördraget, men med tanke på växande oro för Nazityskland och ger upp Mellanöstern territorier. 1944 Syrien igen förklarat sig självständigt, och det erkändes formellt 1946.

En rad statskupper följde, med regeringen byter händer genomgående för de närmaste decennierna. 1958 Syrien samman med Egypten för att bilda Förenade Arabrepubliken. Syrien utropat 1961, efter en ny militärkupp. Den Baathparti tog så småningom makten i Syrien och höll den genom ett antal senare kupper. 1970 makt stabiliserades efter en oblodig kupp och installation av Baathpartiets president Hafez al-Assad. Han innehade makten under de kommande tre decennierna fram som efterträddes av sin son år 2000, efter hans död.

Situationen i Syrien är lite spänd just nu, och en hel del av antiamerikanska protester förekomma. Landet är fortfarande betraktas som relativt säkert för resenärer, men försiktighet bör vidtas för att undvika protester, och för att checka in regelbundet med din ambassad. Där är Syrien ett underverk av historiska skatter och vacker arkitektur.

The Basilica of St Simeon, lokalt känd som Qala'at Samaan, är en basilika med anor från början 5. Talet och är ett underverk. De döda städerna fann omgivande Aleppo är även av historiskt intresse. Den Umayyadmoskén är ett fantastiskt exempel på islamisk arkitektur, och är en av de viktigaste platserna i islam. Öknen ruiner Palmyra lyssna tillbaka till 2: a århundradet, och är några av de finaste arkitektoniska ruiner i regionen. Och naturligtvis är Damaskus sig är en ära att se, med förbluffande arkitektur och kultur och museer som berättar regionens långa och imponerande historia.

Flyg anländer dagligen i Damaskus från de flesta större europeiska nav, samt flygplatser i hela Mellanöstern och Afrika. Bussar ansluter Syrien till Jordanien, Turkiet, Libanon och Saudiarabien. Tåg också ansluta Syrien till Jordanien och Turkiet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.