Vad bör jag veta om Palau?

Palau är en ö-nation som ligger i Stilla havet, omkring 500 miles (800 km) öster om Filippinerna. Det var den sista före detta förtroende territorium av FN förvaltarskapsrådet att uppnå självstyre 1994, och är därför en av världens yngsta länder. Dess ursprungliga namn är Belau, och det är ofta helt enkelt kallas Palau på engelska. Landets huvudstad är Melekeok. Den inhemska befolkningen i Palau har bott på öarna i tusentals år, men deras ursprungliga ankomst är idag en fråga om spekulationer. Genetiskt är Palauans kopplade till både inhemska australiska och asiatiska förfäder. Deras samhälle är traditionellt matrilineal.

européer först kom i kontakt med Palau, en gång kallad "Black Islands," relativt sent. British handlare regelbundet besökt öarna i den 18: e århundradet, och i 19th century, de har införlivats i spanska Ostindien. Palau var under spansk kontroll tills Parisfördraget, slutar det spansk-amerikanska kriget 1898, tvingade Spanien att ge upp sitt Ostindien territorier. Tyskland köpte Palau från Spanien 1899.

Palau ändras igen händer 1914, när japanerna invaderade och tog kontroll, och Tyskland förlorade sina innehav till följd av Versaillesfreden, märkning sitt nederlag i första världskriget I. Efter en japansk nederlag i världen världskriget, blev landet Palau ett förtroende territorium enligt FN. Idag har den en Compact of Free Association med USA som föreskriver att den senare är att ta ansvar för Palau försvar i 50 år.

Palau är en representativ demokrati med separata verkställande, dömande och lagstiftande makten. Valda president är chef för regering och statschef. Palau har 16 stater.

Palau har en befolkning på cirka 19. 000, som består av 70% infödda, med filippinare utgör den näst största etniska gruppen. Vita och andra asiater är andra minoriteter. De officiella språken i de flesta Palau stater Palau och engelska, även om vissa stater ge lokala språk officiell status, och japanska är ett officiellt språk i staten Anguar. Sjuttiofem procent av befolkningen är kristna, främst katoliker. Native religiös övertygelse och Modekngei, en religion som omfattar infödd övertygelse med kristendomen, är också allmänt praktiseras.

Palau ekonomi består till stor del av turism, fiske och självhushåll. Turister besöka öarna för att njuta av den behagliga året runt tropiskt klimat och att snorkla och dyka bland de olika marina livet. Palau funktioner också Belau Nationalmuseum och Palau International Airport, erbjuder regelbundna flygningar till och från närliggande länder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.