Vad bör jag veta om Niue?

Niue är en liten ö land i Polynesien. Den omfattar 100 sq miles (260 kvadratkilometer), och har en befolkning på knappt 2000. Niue är nära Samoa, Cooköarna, och Tonga, och är ungefär 1500 miles (2400km) från Nya Zeeland. Ön kallas ofta enkla som The Rock.

Niue avgjordes först någon gång runt den 5: e-talet av sjömän från Tonga och Samoa. För de kommande sju sekler fortsatte de nya vågor av polynesier som anländer till ön, berika och hålla populationen stabil. I de sena 18th century, anlände Captain Cook på ön. Han försökte landa flera gånger, varje gång tillgodoses av fientliga polynesier som avslutade hans skepp från att ankare. Efter det tredje misslyckande, gav Captain Cook upp och lämnade ön, dubbning det Savage Island i hans kölvatten.

Fem decennier senare missionärerna anlände till ön, kidnappning två ungdomar för att undervisa om evangeliet. Under de närmaste decennierna kristendomen spred sig över ön, och i mitten-19th century ön var huvudsak kristna, trots desillusion kyrkan fortsatt att bo under ytan. I slutet av-19-talet den styrande kungen skrev till drottning Victoria som ansöker om skydd i England, men den begäran avslogs. I början av 20th Century Niue så småningom gjorde ett brittiskt protektorat, passerar nästa år till Nya Zeeland. Överföringen av makt till Nya Zeeland har inträde inte av invånarna Niue, särskilt när de insåg att Nya Zeeland hade klumpas ihop dem med Cooköarna. 1964 Nya Zeeland erbjuds Niue självständighet, men ön begärde att beslutet skulle skjutas upp ytterligare ett decennium. 1974 ön blev självstyrande, gå på gratis-association med Nya Zeeland, som hanterar diplomatiska förbindelser och militärt försvar för Niue.

2004 Niue ödelades av en cyklon som förstörde en stor del av öns infrastruktur. Även om det är ombyggnad, har ön ännu inte återhämtat sig helt. Ekonomiskt stöd från Nya Zeeland utgör en stor del av landets ekonomi, men Niue vänder mer och mer på turismen som en källa till stabil inkomst.

Även om det inte är så välutvecklad som många andra polynesiska semester platser, Niue erbjuder ett otroligt orörd skönhet, och en lågmäld atmosfär som tilltalar många besökare. Stränder som hio Beach erbjuder möjlighet att njuta av solens strålar i isolering, eller att delta i några av öns fantastiska snorkling. Flockar av fjärilar finns i öns jungfrulig regnskog, så kan ett brett spektrum av tropiska växter. Simma med delfiner är också ett populärt resmål tidsfördriv på Niue, som undersöker den storslagna korallrev som omger ön.

Flyg anländer dagligen i Niue från Nya Zeeland och Samoa. Det finns inga fartyg erbjuder kommersiell passagerartrafik till Niue, men ön är ett populärt resmål bland yachties från närliggande polynesiska öarna och Nya Zeeland.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.