Vad bör jag veta om Malta?

Malta är en liten ö-nation som ligger cirka 58 miles (93 km) söder om Sicilien i Medelhavet. Dess befolkning på 400. 000 (2005) lever i endast tre av de sju öar: Malta Island, Gozo och Comino. Sitt läge mitt emellan Suezkanalen och Gibraltar har gjort det en mycket önskad plats i dag, liksom genom historien.

Malta avgjordes redan från 3. 200 till 2. 500 f Kr, vilket styrks av ett tempel som är en av världens äldsta bebyggelsen, byggt av ett samhälle som nu är utdöd. I 700 f. Kr. avgjorde fenicierna öarna, och det användes som ett stopp på Medelhavet leden. Som med de flesta nationer i regionen, föll Malta under romersk kontroll i 218 f. Kr. Romarna skulle visa sig vara en av Maltas största influenser, vilket visade idag i sin kultur och arkitektur.

En av de mest kända förlisningar antiken är när Paulus led skeppsbrott på Malta år 40 e. Kr. För de kristna, var det kanske, gudomlig intervention-the Pagan befolkningen omvandlades senare, och romersk katolicism är den största religionen praktiseras.

Från 4: e till 9: e århundradena var Malta under kontroll av det bysantinska riket, följt av vandalerna, då araberna i 9: e århundradet CE. Det största varumärket araberna görs på Malta var dess inflytande på nationens primära språk, maltesiska. I slutet av 11-talet, en tvättstuga lista européer turades dom Malta. På 1500-talet, den spanske kungen Charles V skänkt önation till ett beslut av riddare, vilket resulterade i den välkända "Knights of Malta. "

Malta var ockuperade av Napoleons trupper för en tid, men år 1814, blev medlem av det brittiska imperiet. Den 21 september 1964 blev Malta en självständig nation, och för närvarande av ett parlamentariskt system. Maltas läge har visat sig vara dess största tillgång genom historien, med liten export förutom sin primära export, kalksten. Utbildad arbetskraft är en annan Maltesisk export-utbildningen är gratis för alla medborgare.

Tack vare sitt läge, vacker arkitektur och Medelhavsklimat, ligger Malta som en ganska populärt turistmål med dykning, nattliv, golf och strand och vattensporter som favorit förströelser. Malta filmindustri växer, med många stora filmer är filmade där. Malta är medlem i Europeiska unionen (EU), och kommer att införa euron som sin viktigaste valuta den första januari 2008.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.