Vad bör jag veta om Kina?

Kina är ett enormt land i Asien. Det omfattar 3. 704. 400 kvadrat miles (9. 597. 000 kvadratkilometer) och det blir ungefär lika stort som USA, och mindre än bara Kanada i Ryssland i termer av totala arealen. Landet är också världens folkrikaste land med mer än 1,3 miljarder invånare. Det gränsar till Afghanistan, Bhutan, Burma, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Laos, Mongoliet, Nepal, Nordkorea, Pakistan, Ryssland, Tadzjikistan, och Vietnam. Den tidiga förfäder till människor först bosatte sig i Kina mer än en miljon år sedan. Jordbruket utvecklades ganska tidigt i Kina, och med den 7: e årtusendet f. Kr. extensivt ägde rum. Ett antal dynastier kan spåras från cirka 4: e årtusendet f Kr, men den första registrerade om Kinas historia är från 2: a århundradet f. Kr. , och spår Kinas historia tillbaka till den 3: e årtusendet f. Kr. och de Tre Augusti ettor och de Fem kejsarna. I den 2: a århundradet f. Kr. , från en period av olika stridande stadsstater, var kung av Qin kunna samla större delen av Kina och utropa sig själv den förste kejsaren. Det var under denna period som den Kinesiska muren började, för att skydda Kina från det ökande antalet angrepp från mongolerna i norr. Regeringstid Qin-dynastin var mycket kort, men upp för Handynastin som skulle efterträda den två decennier senare. Under Handynastin införde kejserliga Kina brett konfucianismen, och expanderade riket. Genom den 3: e århundradet Kina hade brutit upp igen, i tre riken. Nästa århundrade var stormigt, med makt flyttas ofta, och dynastier stiger och sjunker i snabb takt. Genom den 5: e århundradet landet delades upp i de norra och södra dynastierna. I slutet av det 6th seklet var landet enat igen under Suidynastin. I början 7th århundradet Tangdynastin bildas och buddhism antogs allmänt i hela Kina. Tang styrde över en blomstrande Kina för två århundraden, innan de störtades den sena 9th århundradet och ser Kina hamnat i en annan besvärliga era, en tid av fem dynastierna och De tio rikena.

Songdynastin uppstod nära slutet av 10-talet, som kontrollerar stora delar av Kina, medan Liao-dynastin, och senare Jindynastin styrde resten, som kontrollerar stora delar av Song länder också. I 13-talets Kina invaderades av mongolerna, som erövrade landet. Djingis Khans barnbarn Kublai Khan, etablerade Yuandynastin, och regerade över ett enat Kina. Det var vid denna tid som européer började att få kontakt med Kina, mest känt genom resor av Marco Polo. I mitten-14th talet mongolerna drevs ut ur Kina och Mingdynastin tog över landet. Enligt Ming Kina utvecklas snabbt, med befolkningen ökat dramatiskt. Mingdynastin byggt upp flottan och militär avsevärt och avslutat Kinesiska muren, hoppas att garantera att inga ytterligare ingrepp från north. In the 17th century det Manchus norrifrån invaderade och störtade Mingdynastin, upprättandet av Qing-dynastin.

Under 19th century, började västmakterna att ta mer av ett intresse i Kina. Storbritannien, i synnerhet, var intresserade av att stärka sitt opium handeln med Kina, trots kinesisk lagstiftning om förbud mot narkotika. Detta ledde till Opiumkrigen, som kraftigt beskattade Qing regeringen slutligen störtades 1911, då Folkrepubliken Kina bildades. För de närmaste decennierna Kinas kommunistiska parti (CPC) skulle växa, så skulle en rivaliserande organisation, Kuomintang (KMT). Båda grupperna erövrat stora mängder av landet, och fortsatta strider även under den japanska ockupationen av Kina under andra världskriget.

1949 CPC hade övermannade KMT, som i sin tur flydde till Taiwan och fortsätter att fordran suveränitet från ön. CPC förklarade under Mao Zedong, bildandet av People's Republic av Kina. För de kommande decennierna CPC skulle genomföra ett antal olika kommunistiska dagordningar. Efter Maos död 1976 öppnade landets ekonomi, som utgör särskilda ekonomiska zoner där kapitalismen kunde blomstra relativt obehindrat. Under de påföljande decennierna har Kinas ekonomi vuxit explosionsartat.

Kina börjar verkligen utveckla sin turistnäring, och infrastrukturen växer en häpnadsväckande takt. Det är ett boende och val matsal för personer som reser till varje pris räckvidd, och hela landet är fullt av bra saker att göra. The Great Wall of China är en av de mest populära turistattraktioner, som är den Förbjudna staden och Sommarpalatset. Den Army of Terracotta Warriors är också ett populärt resmål, med 6000 terrakotta krigare anpassats i ett slag formation, skapade mer än 2000 år sedan. Buddhistiska platser såsom Yungang Caves med sina 50. 000 statyer, eller Grand Buddha uthuggen i klippan nära Binhe Lu är också väl värda ett besök. Kina är också hem för några av de största naturreservat i världen, med mark som omfattar praktiskt taget alla Biome på planeten.

Flyg anländer dagligen på alla Kinas större flygplatser från alla internationella nav i världen. Overland resa är också möjligt från många av Kinas grannländer. Helt klart en av de mest exotiska sätt att gå in Kina via transsibiriska järnvägen, överskuggas endast av möjligheten att komma in från Mongoliet på hästryggen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.