Vad bör jag veta om Gaza?

Gaza är vanligen används för att hänvisa till Gazaremsan regionen i de palestinska områdena. Det kan också användas för att hänvisa till Gaza City, den största staden i Gaza. Det är en underlig person i världen, eftersom det inte är en del av en erkänd suverän nation, men gör inte anspråk av andra suveräna nationer, och är istället en del av en framväxande stat.

Gazaremsan går längs Medelhavskusten, och gränsen från Israel i norr och öster och av Egypten i söder. Det är ungefär 25 miles (41km) lång, och varierar från 4 till 7 miles (6 till 12km) i bredd med en sammanlagd yta på knappt 140 kvadrat miles (360 sqkm). Det bor nästan 1,5 miljoner människor, gör den till den sjätte mest tättbefolkade självständiga landet på jorden.

Gaza har varit en blomstrande och viktigt område sedan urminnes tider, och var en viktig handelsväg längs Medelhavet, ansluta Syrien och Mesopotamien med Egypten långt in i antiken. Araberna erövrade Gaza under den 7: e århundradet, och det senare upplevde en kort period av Crusader kontroll under 12-talet. De ottomanska turkarna tog Gaza i början av det 16th århundradet, och det förblev en del av det ottomanska riket fram till slutet av första världskrigetBritterna administrerade Gaza efter kriget, som en del av de palestinska områdena.

År 1929, efter ett upplopp som sionistisk folkmassor, ett antal antijudiska upplopp bröt ut i hela Gaza, vilket leder till dödsfall för många , och en eventuell utvisning av stora delar av den judiska befolkningen. Den brittiska verkställas ett förbud mot judar från att landa i Gaza efter detta, även om det blev mindre strikt i slutet av 1940-talet.

Efter andra världskriget togs Gaza av Egypten under den arabisk-israeliska 1948. Egyptierna kontrollerade Gaza för de flesta av de kommande två decennierna, med undantag för en kort period i mitten av 1950-talet, när Israel ockuperade området. Redan under tiden för egyptiska styret var dock invånarna i Gaza aldrig behandlas som faktiskt medborgare. Egypten styrde Gaza som ett område under en militär ledare, och invånarna hade några av fördelarna med faktiska egyptierna.

1967 Israel tog kontroll över Gaza. Det administreras territorium direkt fram till 1994, då Gaza kom under ledning av den palestinska myndigheten som fastställs i Osloavtalet. Under 2005 har Israel ytterligare dragit sig ur Gaza, avveckla alla sina bosättningar i området, liksom ett tal i samband Västbanken region, och ta bort alla israeliska bosättare. Det tillbakadragande av Israel från Gaza skapade en konstig situation i regionen, eftersom den palestinska myndigheten för närvarande inte redovisas som en verklig suverän stat. Detta lämnar Gaza i något unik position att vara en stor trakt med fast, sammanhängande mark, ägarlösa eller begäras av alla verkliga tillståndet.

Under 2007 har ett inbördeskrig bröt inom de palestinska områdena, mellan den palestinska befrielserörelsen, eller Fatah, och den islamiska motståndsrörelsen eller Hamas. Hamas vann ett val hållas, och körde Fatah slut. Situationen i Gaza har sedan dess blivit ganska spänd, med Hamas hävdar en legitim rätt att regera, och många nationer, inklusive Israel, vägra att samarbeta eller känna igen vad de betraktar som en terroristorganisation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.