Vad bör jag veta om Benin?

Benin är ett västafrikanskt land som ligger på platsen för den 15: e talet kungadömet Dahomey. Efter att ha blivit en fransk koloni 1872, förklarade Republiken Benin självständighet i augusti 1960. Under de kommande 12 åren, har landet under regeln om Mathieu Kérékou, som etablerade en socialistisk regering. År 1989 började landet som arbetar under en representativ regering, med det första valet år 1991.

Valet av Nicéphore Soglo som president var den första framgångsrika afrikanska övergång från diktatur till demokrati. Kérékou valdes och omväljas efter Soglo, även om många anser att valet var inte helt ärlig. 2006 valdes Thomas Yayi Boni president och svor att bekämpa korruption på regeringsnivå och hjälpa Benin växa ekonomiskt.

Benin gränsar till Bight i Benin, Togo, Nigeria, Niger och Burkina Faso. Landet ligger i ett tropiskt klimat, med allmänt höga temperaturer. Det mesta platt land har några låga berg och kullar, och är fuktigt i den södra delen och semiarida i norra delen av landet.

Landet har löpande gränstvister med flera av sina grannar. Längs gränsen som delas med Burkina Faso, är två byar ifrågasatts. En stor del av Niger-Benin gränsen undemarcated, och Benin hävdade att Burkina Faso flyttat gräns pelare. Nigeria och Benin har också spända relationer längs gränsen. Som många andra länder i området, Benin står inför en rad miljöproblem, såsom skogsskövling, ökenspridning, och brist på dricksvatten. Tjuvjakt är ett annat problem i Benin, hotar utrotningshotade vilda djurpopulationer. Dessutom har Benin inte en stor del av mark som kan användas för jordbruk.

Med en sammanlagd befolkning på drygt åtta miljoner människor under 2008, Benin folk har en genomsnittlig livslängd på 53 år. AIDS är utbredd i landet, som är vattenburna sjukdomar, såsom hepatit A, bakteriell diarré och tyfus. Malaria, gula febern och hjärnhinneinflammation är andra vanliga sjukdomar bland Benin.

Även Franska är officiellt språk i Benin, yoruba och Fon talas i söder, och en mängd olika stammar språk talas i landet norr. Benin har ett mycket outvecklat ekonomi, men det finns försök att öka turism och utländska investeringar i landet. Den genomsnittliga BNP per capita motsvarar bara $ 1,500 USD.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.