Vad är vodkabältet?

vodkabältet är en grupp av länder i norra Europa och Asien där en hel del vodka produceras och konsumeras. Medan Ryssland är i stort sett betraktas som hem för denna starka anda innehåller vodkabältet även Estland, Lettland, Vitryssland, Ukraina, Polen, Litauen, och de flesta av de skandinaviska länderna. Dessa länder har en lång tradition av vodka tillverkning, och de producerar en stor andel av den vodka som konsumeras i världen. I Europeiska unionen, till exempel, kommer 70% av den förbrukade vodka från EU vodkabältet länder. Det finns ett antal andra "dryck bälten" runt om i världen, såsom Beer Bält och vinbältet. Dryck bältena förutsätter av latitud, kultur och tradition. De flesta av de vodkabältet länder har mycket kallt klimat, som begränsar antalet grödor som kan produceras, och leda till en efterfrågan på stark sprit under vintermånaderna, då vädret kan tyckas vara skrämmande att benet. Några av dessa länder har också ett nationellt kök som innebär vodka. I Ryssland, till exempel, finns många aptitretare avsedd att kopplas ihop med glas vodka.

År 2006 utbröt en vodkakriget i Europeiska unionen, när vodkabältet länder bett EU att tydligt definiera vodka. Europeiska unionen har definitioner för många andra traditionella livsmedel och drycker, som en del av ett program för att behålla traditionella livsmedelsproduktionen. Vodkabältet länder som ville begränsa märkningen för vodka, så att endast drycker som tillverkas med ris och potatis, kan den traditionella bas ingredienser för denna dryck, anses vara "vodka". Slutändan avgjorde EU om en kompromiss, som producenterna kan göra vodka med saker som druvor så länge som angivit att deras produkt gjordes med en icke-traditionell ingrediens.

Märkligt nog är vodka inte den mest populära drycken i många vodkabältet länder. Ölet fördrivs vodka i Polen, Ryssland och några andra nationer, och ölkonsumtionen är på uppgång i andra. Ökningen av ölkonsumtion kan bero på en rad faktorer. I Polen var ölkonsumtionen faktiskt särskilt främjas, ur en önskan att minska alkoholismen genom att få polackerna att nå för öl istället för vodka.

Även vodka får inte vara så populärt som det en gång var i vodkabältet, är det fortfarande lätt tillgänglig. Många besökare till regionen vill ta tid att smaka några av de lokala vodka, ihopkopplade med traditionella livsmedel för en mer komplett kulturell upplevelse. Vodkabältet även exporten kraftigt, vilket gör det enkelt för människor att få regionala vodka i andra delar av världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.