Vad är topografiska kartor?

Topografiska kartor är otroligt detaljerade kartor som ger information om de fysiska egenskaperna hos jorden. Tekniskt sett innehåller en topografisk karta både människa och naturliga egenskaper, huvudsakligen kapsla in alla synliga detaljer i en region på papper. Eftersom topografiska kartor är så detaljerade, omfattar en enda karta ofta ett relativt litet område, så att inga uppgifter har utelämnats. Topo kartor, som de dagligt tal kallas, är utomordentligt användbara i ett antal områden.

Vetenskapen om topografin är ganska gammal. Människor har varit att observera och katalogisering landskapet omkring dem i århundraden, och omvandla denna information till användbar och koncis kartor. Kartor hjälpa människor att räkna ut var de är och de kan användas för att få landa i sitt sammanhang, eftersom de abstrakta en region och tillåter människor att i huvudsak följa den från ovan. USA Geological Service, har bland många andra organisationer, ägnat mycket tid och energi till topografi och offentliggörande av topografiska kartor.

De flesta människor känner en topografisk karta av karakteristiska konturlinjer. Höjdkurvor ansluta punkter i samma höjd, vilket skapar en tvådimensionell representation av tredimensionellt rum. Varje konturlinjens representerar en viss höjd, med nära-set konturlinjer visar en brant område på jorden, och bred konturlinjer antyder mjukare terräng. När höjdkurvor används i ett vattenområde, är de kallade batymetriskt konturer. Kartan är dessutom ofta skuggade att hjälpa människor att identifiera skogar, städer och så vidare, och funktioner som floder och vägar är tydligt anges också. En del kallar topografiska kartor kontur kartor, en anspelning på de linjer som skiljer en bestigning. En HÖJDKARTA kunde också skuggade att skapa en tydlig lättnad karta. Dock goda topografiska kartor också få information om strukturer och större märkbar landmärken, vilket gör dem om mycket mer än bara höjd och lutning. En sådan karta kan till exempel ha ett grått område som representerar en stad, med svarta rutor anger byggnader. Drag att notera är ofta märkta, så att någon kan titta på en karta och hitta saker som eld torn och kyrkor. Dessa funktioner kan användas för att orientera kartan användaren i den verkliga världen.

vandrare, naturforskare, och geologer förlitar sig alla på topografiska kartor för att ta sig runt i området. Människor som praktiserar orientering ofta hitta kartor användbar, liksom. Topografiska kartor kan också användas i kulturell analys, visar till exempel att tidig nybyggare i en region valde klart regioner jämnare höjd, eller att en granne i branta marken stämt en annan för hans eller hennes jämnare, lätt att bearbeta marken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.