Vad är norrsken?

Northern Lights , eller Aurora Borealis , är lysande band, cirklar och strömmar av färgade lampor som ibland förekommer i de nordliga breddgrader. Den södra halvklotet har liknande bakgrund visar att kallas Aurora Australis eller södra Lights. Både norra och södra Lights är kallade Aurora Polaris. Lamporna kan sträcka sig synlig, infrarött och ultraviolett spektrum, och varierar i intensitet, varaktighet och omfattning. De kan pågå några minuter eller hela natten, Northern Lights kan också förekomma under dagen, men solen gör dem osynliga. är Norrskenet orsakas av aktivitet på solen. Starka magnetiska aktivitet pågår ständigt på ytan av solen, och elektroner och joner ständigt kastas ut i rymden. Denna "plasma", kallade solvinden, matas ut i alla riktningar. Det är först när en kraftig solvind blåser i vår riktning att Northern Lights inträffa. Eftersom elektroner och joner är laddade partiklar, de påverkas av magnetfält på jorden, som sopar upp dem då de närmar sig och trattar dem mot båda poler. Partiklarna spiral ner "konen" av det magnetiska fältet tills de träffar atmosfären, där de interagerar med atmosfäriska gaser som orsakar ljus på himlen.

Ju starkare "stormen" på ytan av sol, desto fler partiklar som kastas ut i rymden och eventuellt i vår atmosfär. Ju fler partiklar, ju längre söderut partiklarna nå innan de konsumeras i en reaktion med atmosfäriska gaser. Norrsken är synliga i Arktis och Antarktis varje kväll när det är sol stormar, och är rutinmässigt ses i nordliga länder med höga breddgrader. Ju längre söderut man kommer, desto mindre är risken att se norrsken, så att antennen displayen är synligt vid ekvatorn bara en gång per århundrade eller två.

färger av Northern Lights är ett tecken på hur högt upp i atmosfären reaktionen äger rum. Rött ljus indikerar partiklar reagerar på högre höjder än grön, till exempel. Eftersom solvinden är alltid badar jorden med partiklar, finns det alltid någon övre atmosfäriska reaktioner äger rum. Det är bara när solvinden är särskilt intensivt att reaktionen är stark nog att ses med blotta ögat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.