Vad är kontinentaldrift teori?

kontinentaldrift teorin är teorin att när alla kontinenter förenades i en super-kontinent, som forskarna kallar Pangaea. Under en lång tid, drev kontinenterna isär till sina nuvarande platser. Alfred Wegener stöds första kontinentaldriften.

Wegeners förklaring kontinentaldrift 1912 var den drivande uppstått på grund av jordens rotation. Denna förklaring och hans teori inte var allmänt accepterad. Före Wegener hade dock många noteras att de former av kontinenterna verkar passa ihop, vilket tyder på någon schism i det förflutna.

Före 1950-talet, begreppet kontinentaldrift, för det mesta inte ens underhöll som rimlig. Under 1950-talet och under åren som följde, dock geologerna började överväga teori, och på 1960-talet kom flertalet geologer att acceptera att teorin mycket väl kan vara möjligt. Flera faktorer pekar på att förändringen att acceptera kontinentaldriften teorin.

fossila fynd från olika kontinenter, i synnerhet i utkanten av kontinenter visar samma art. Samt mineral exemplar längs den förmodade bryta rader av kontinenterna är nästan identiska. Vissa identiska arter finns i vissa världsdelar, som en daggmask som är gemensamma för både Afrika och Sydamerika som tyder på att arten inte kan ha uppstått spontant på båda kontinenterna utan vissa variationer.

Kontinentaldrift teori också vunnit i popularitet på grund av teorin om plattektonik. Kortfattat föreslår plattektoniken att havsbotten började sprida sig och att kontinenterna funnits på "plattor" som flyttas i takt med de förändrade havsbotten. Störning i de världsdelar, såsom jordbävningar, var ett svar på de rörliga plattorna. Detta tyder på att vissa punkter i kontinenterna uppvisar nästan konstant, men liten, rörelser. har till exempel Point Reyes, som ligger på San Andreas Fault Line i norra Kalifornien, har mätt som sakta rör sig norrut med en hastighet av ungefär en tum (ca 2,5 cm) per år. Faktum är att vissa geologer teoretisera att med fortsatt rörelse, kanske Point Reyes småningom bli en ö. Inte alla accepterar kontinentaldrift teori av många skäl. En orsak till tvisten är att åldern på jorden är omtvistad. Vissa kreationister, till exempel, tror att jorden är mycket yngre än tänkt några geologer tror. Vissa av dessa kreationister också accepterar inte kol dating som ett sätt att fastställa jordens eller fossila fynd är lika gammal som vissa forskare hävdar.

De flesta forskare, och de inte tro på kreationism, acceptera kontinentaldrift teori, tillsammans med teorin om plattektonik. De som stöder teorin om intelligent design acceptera vanligtvis kontinentaldrift också, men hävdar att en andlig närvaro har designat och skapat jorden. Kontinentaldrift teori undervisas nu som accepterade teorin i offentliga skolor i hela USA.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.