Vad är en Mercator karta?

Kartor relativt små regioner på jorden såsom en stat eller en provins exakt show platser, avstånd och riktningar. För större delar av jorden som ett halvklot, eller, för hela jorden, kan en karta inte visa alla avstånd och riktningar korrekt eftersom jorden är rund, medan kartorna är platt. Beroende på avsedd användning av kartan har olika vridmomentkurvan uppfunnits för att visa vissa aspekter som avstånd realistiskt på bekostnad av andra aspekter såsom riktning eller den relativa storleken av landmassor och vattensamlingar. En Mercator karta är en teknik där kompass riktningar visas som räta linjer. Det hjälpte seglare karta flyglinjer till avlägsna platser och blev standard för världens sjöfart. En cylinder kan skäras och smidigt rullas ut i den plana ytan på en karta. På grund av denna egendom, olika globe-att-ha cylinder avbildningar uppfunnits av människor under de senaste århundradena. I en enkel kartläggning metod, wraps ett genomskinligt papper i en cylinder runt ekvatorn av en jordglob. Då samtidigt Nordpolen i världen pekar rakt upp, kan man se alla punkter i världen horisontellt, och markera dem på papper. I denna kartläggning är longituderna representerade som ekvidistanta vertikala linjer, och latituder som horisontella linjer. Öst-väst avstånden är korrekta vid ekvatorn, men expanderar överallt annars. Till exempel ser Grönland enormt bred. Faktum är att de nord-och sydpolen sträcks ut längs kartan trots att de egentligen är rena poäng. Detta gäller för alla cylindriska avbildningar där cylindern ansluter till ekvatorn i världen. I den kartläggning som beskrivs ovan, nord-syd avstånden är korrekt representerad. Som i öst-västlig avstånd varierar från ekvatorn till polerna medan sträckor nord-syd inte orsakar sådan karta svårighet när du reser till avlägsna platser, eftersom vägen man ska ta är inte alltid visas som en rak linje. 1569 uppfann flamländsk kartograf Gerardus Mercator Mercators karta där linjerna av en viss kompassriktning där visas som räta linjer. Mercators karta ansågs vara en betydande uppfinning som det kom i en tid när sjöfarten och nautiska navigering blev allt viktigare.

Mercator utsträckt nord-sydlig avstånd för att matcha den öst-väst-sträcka vid en viss latitud. Detta gjorde de avstånd, och därmed skalan, är identiskt i alla riktningar kring någon punkt. Ändå såg områden bort från ekvatorn, som Grönland, stora eftersom de var oerhört bred och mycket hög. Trots detta var Mercator metod för kartläggning mycket användbart för sjömän.

En Mercator är användbar i skildrar de regioner från ekvatorn till området om den arktiska och Antarktis cirklar. Utöver detta är snedvridningen i avstånd och områden extremt stora. Idag, flygplan kan följa kortaste rutterna runt om i världen, men inte sådana linjer inte utnyttja konstant kompass riktningar, men ständigt böjda linjer som kallas "stora cirklar. " Ändå är en Mercator karta mycket populär för över områden och länder nära ekvatorn. Mercator kartor används ofta av etablerade online karta programvara som beräkningarna för att zooma in och ut kan göras snabbt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.