Vad är en Gerontokrati?

En Gerontokrati är ett samhälle som domineras av äldre. I en Gerontokrati, folk som är betydligt äldre än större delen av befolkningen hålla de flesta av den politiska makten, och de tenderar att dominera företag, institutioner och organisationer också. I vissa fall kan en Gerontokrati vara extremt stabilt, tack vare många års erfarenhet på den del av nationens ledare, men när samhällen genomgår snabba förändringar, gerontocracies kämpar ofta för att hålla upp, eftersom denna form av regering tenderar att bristande flexibilitet.

Historiskt sett ett antal regeringar har gerontocracies, tack vare en odling av respekt för de äldre. I den moderna världen, det mest anmärkningsvärda gerontocracies är regeringarna i kommunistländerna, där man har inflytande och makt bedöms av den tid som tillbringas i kommunistpartiet. Som en följd av makt i dessa nationer är starkt koncentrerad i händerna på de äldre. Det har sagts att en Gerontokrati är ett samhälle där "mycket gamla män skall ersättas med äldre män", som är en väl bra beskrivning. Många gerontocracies har politiska och sociala system där makten ökar med åldern, som i kommunistiska samhällen, skapar en situation där ungdomar inte kan hoppa in i maktpositioner. Detta tenderar att motverkar innovation och visionärer, som är helt genomsyrad av byråkrati när de faktiskt kommit till makten. De äldre i ett Gerontokrati kanske inte nödvändigtvis har officiell ledande positioner, men har definitivt styra effektförbrukningen i sina nationer. De kan fungera som rådgivare till offentliga tjänstemän, eller arbeta bakom kulisserna på mer subtila sätt, och deras inflytande är ofta väldigt lätt att se och känna. I ett samhälle där makten innehas av mycket gamla, de mycket unga ofta diskrimineras.

En av de frågor med en Gerontokrati, bortsett från en orättvis maktbalans, är att äldre ledare tenderar att bli mycket som på sitt sätt, och fixerade vid specifika sätt att göra och tänka på saker. Som ett resultat, de är långsamma att agera som svar på nya sociala trender, hot och globala frågor. I vissa fall kan detta göra samhället mer stabil genom att se till att en regering inte blåsa med minsta bleka vind, men det kan i slutändan också orsaka problem, som ledare blir stel och ovillig att överväga svagheterna i sina nationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.