Vad är en Clapper Bridge?

En kläpp bro är en primitiv form av stenbron som om stora plattor av sten över stenkistor. Klassiskt, byggdes kläpp broar nära vadställen, att placera dem nära etablerade stigar, och några var ganska stor. Flesta Clapper broar finns i Storbritannien, även om olika kläpp-kan stilen broar finns i andra delar av världen, inklusive områden som avlägsna som Kina. Det är möjligt att se några kläpp broar på rundvandringar i vissa regioner i Storbritannien, särskilt Devon, där flera intakt kläpp broar kan ses. Detta bro design tros vara förhistoriska ursprung, men de flesta av de överlevande kläpp broar endast datum till medeltiden. För att göra en kläpp bro, hade byggande team för att dra och klippa klippor göra bryggorna och sedan hitta stora plattor av sten att lägga över bryggorna. Vissa Clapper broar var stora nog att rymma en vagn, medan andra var avsedda för gående och ryttare endast med kärror förfarande i Ford bredvid Clapper bron. Normalt fastställdes petitesser exempel räls saknades, och många broar kläpp på mycket grunt vatten, så sjunker inte skulle ha varit katastrofal.

Termen "kläpp" kommer från den anglosaxiska cleaca , till "bro steg på vägen," som ger några tips till ursprunget till Clapper bron. Denna konstruktion troligen utvecklats från språngbrädor gång används av fotgängare att korsa floder, med några smarta ingenjör insåg att språngbrädor kan förvandlas till en bro med hjälp av kakor eller sten eller trä.

Clapper broar gjort det lättare för människor att ta sig runt, så att fotgängare att korsa floder enkelt utan att bli blöt, och ofta tillåter förare att göra samma sak. Dessa broar började falla ur bruk i robustare metoder för brobygget har utvecklats, och säkerligen många kläpp broar förstördes för att ge plats för nyare broar historiskt, tillåter människor att använda vägarna och rutter de kände till att nå olika platser.

Några kulturminnesvård organisationers arbete för att bevara kläpp broar så att framtida generationer kan njuta av denna del av människans historia. Clapper broar är inte heller ovanligt i privata hem och trädgårdar, där människor kan njuta av den rustika utseendet hos en traditionell kläpp bro i stället för mer modern design, särskilt i en gammaldags trädgård. Moderna versioner av kläpp bro kan sättas fast med cement eller murbruk att göra dem säkrare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.