Vad är checkhäfte diplomati?

checkhäfte diplomati innebär att man använder ekonomiska tyngd som ett politiskt verktyg, antingen odla ynnest med specifika länder eller att bidra till global diplomati på något sätt. Här typen av diplomati kan ta sig många former, allt från erbjudanden om ekonomiskt stöd till militära insatser för att överenskommelser om särskilda lån med låg ränta för utvecklingsländer. Vissa nationer har fått kritik för sin användning av checkhäfte diplomati, kanske främst i People's Republic av Kina och Republiken Kina, som styr ön Taiwan. När det gäller Kina och Taiwan, både nationer tillbringade stora summor för att bli officiellt erkänd av andra utländska makter. De bidrog till utländskt bistånd, investeras i andra nationer, och odlas kraftfull handel handlar om potentiella allierade. Båda länderna hoppades att använda pengar som ett verktyg, huvudsakligen köpa respekt från det internationella samfundet, i fallet med Kina, checkhäfte diplomati verkade fungera, med flera regeringar officiellt erkänna Republiken Kina efter sin omfattande kampanj.

checkhäfte diplomati kan också ta andra former. Till exempel har både Japan och Tyskland förkortas militära förmågor, som en del av villkoren för kapitulation efter andra världskriget. Som ett resultat av dessa nationer har historiskt haft svårt att stödja internationella militära insatser. Men båda har sunda ekonomier, och de har tillhandahållit betydande finansiering för militära insatser och åtgärder som polisen i hela världen så att de visar en vilja att samarbeta internationellt. Som framgår av ovanstående två exempel, ibland checkhäfte diplomati verkar misstänkt likt ett försök att köpa diplomatiska favörer, medan andra gånger är det helt enkelt användas för att stärka de diplomatiska förbindelserna. Många nationer delta i checkhäfte diplomati i varierande grad använder sin ekonomiska makt för att ge hjälp till katastrofoffer, förhandla handelsförbindelser, och stödja internationella organisationer. Öka det ekonomiska samarbetet i världen nämns ofta som en positiv sak, särskilt när stödet når utvecklingsländer som är i stort behov av det.

En del kritiker av checkhäfte diplomati anser att det är alltför avlägsen, och att nationer bör i stället rulla upp ärmarna och hjälpa det internationella samfundet. Till exempel efter en större katastrof, fonder är visserligen bra, men så är läkare, ingenjörer och ett brett utbud av annan personal. Dessa kritiker ibland likna checkhäfte diplomati till en frånvarande förälder som försöker muta en försummade barn med leksaker, snarare än att i den fysiska ansträngning som krävs för att bygga en stark relation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.